Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kódexkészítés

Kódexkészítés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Utoljára csaknem félezer évvel ezelőtt készült eredeti technikával kódex Magyarországon. Ám most a gyöngyösi Ferences Műemlékkönyvtár munkatársai gondoltak egyet, és pályázati támogatás segítségével elindítottak egy egyhónapos programot, amelynek keretében a középkori módszerek felelevenítésével kódexet készítenek. A nagyközönség három alkalommal közelebbről is megtekintheti a kódexírás folyamatát, és ezek során előadásokat hallhat a kódexek világáról.

A kódex születése című előadás sorozat október 9-én indult és november 6-án ér majd véget. Egy hónap alatt Fáy Zoltán könyvtáros régi tervét valósítják meg: középkori módszerekkel készítik el a Gyöngyösi Regula Kódexnek egy úgynevezett nemes másolatát. A kódexhez szükséges pergament Franciaországból hozatták. A vasgáliccal és gumiarábikummal dúsított gubacstintát maguk állították elő. A lúdtollakat szakszerűen edzették és metszették, hogy megfelelő vastagságúak legyenek a vonalak a gót betűk írásánál. És, ami a legfontosabb, Buzogány Dezső kalligráfus személyében megtalálták azt az embert, aki képes kódexet írni.

Íme a gyakorlás pillanatai. Ez fontos, hogy meglegyen, hiszen ha ront, kárba vész a drága pergamen, s kezdheti elölről. Buzogány Dezsőnek nem kisebb a feladata, mint hogy az eredetileg 19 oldalas Regula Kódexet 11 oldalra írja át a betűk stílusát pontosan megtartva, de úgy, hogy közben iniciálékkal is egészítse ki a szöveget.

Ahhoz, hogy a kódexírást megtekintő közönségnek legyen elképzelése arról, hogy hogyan díszítették a kódexeket, Török Gyöngyi művészettörténészt hívták meg előadónak. Õ a kódexművészet legszebb alkotásain keresztül mutatta be a kódex születését. A Buzogány Dezső által megírt és díszített kódex ugyan nem lesz ilyen díszes, de Fáy Zoltán szerint – ha a pergamen kiállja az idő próbáját – 500 év múlva ugyanolyan szeretettel fogják nézni, mint ahogy most nézzük a félezer éves kódexeket.


Tovább az archívumra