Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Már lopják

Már lopják

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem csak a fűtési szezon kezdődött meg, hanem a falopások szezonja is. Minden évben több millió forinttal károsítják meg a tolvajok az állami tulajdonú erdőterületeket, a tettesek felderítése pedig nem könnyű.

A Mátrafüredi Erdészet területén azonban évről évre csökken a falopások száma, ez az erdészetvezető szerint a rendőrség szigorúbb fellépésének, a rendszeres járőrözésnek és például a szociális tűzifa programnak köszönhető.

Gyönyörű színekben pompázik az őszi Mátra, viszont van, aki nem a tájban gyönyörködni érkezik ide. A fűtési szezon kezdetével, tömegével indulnak fűrészekkel, kisteherautókkal a tolvajok az erdőkbe. Van, aki saját használatra, és van, aki eladásra nagyobb mennyiségben lopja a fát a magán és az állami tulajdonú erdőkből. Az Egererdő Zrt. területén idén már 10 millió forintos kár érte a társaságot.

– A tízmillió forintból 9 millió forintos nagyságrendet ért el a lábon álló erdőállományokból történő illegális fakitermelés, a fennmaradó egymillió forintot pedig, a már kitermelt készletekből történő illegális eltulajdonítás, tehát lopás okozta – mondta el Dobre-Kecsmár Csaba vezérigazgató.

Sokan tehát maguk vágják ki a tüzelnivalót az erdőkből. A Mátrafüredi Erdészet területén azonban javulás tapasztalható. Dudás Béla erdészetvezető szerint a lopások számának csökkenését több tényező is okozhatja.

– Most már a rendőrség sokkal szigorúbba jár el a fatolvajokkal szemben, a másik az, hogy saját szakszemélyzetünk mellett külön védelmi szervezetet bíztunk meg az erdő őrzésével, tehát rendszeres járőrözés van a területen – sorolta Dudás Béla, a mátrafüredi erdészet vezetője.

A szociális tűzifa program is visszatartja a tolvajokat. Dudás Béla azt mondja: ha gyanús körülmények közötti fakivágást észlelünk, érdemes az erdészetnek illetve a rendőrségnek jelezni azt.

A rendőrség felhívja a lakosok figyelmét, hogy a tolvajok általában tehergépkocsival házalnak és a tűzifát az aktuális kiskereskedelmi árnál olcsóbban kínálják.

Fontos, hogy megbízható forrásból vásároljunk tüzelőt, és tisztázzuk a vásárlás részleteit.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Luther Márton élete 5. – Minden eladó - rajzfilm sorozat
10:08
Reklám
10:11
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 6. – Kenyértörés - rajzfilm sorozat
18:15
Márkus Liza - Csak egy tánc volt
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Villanófényben a Mátra - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Malaysia 2. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság