Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Már lopják

Már lopják

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem csak a fűtési szezon kezdődött meg, hanem a falopások szezonja is. Minden évben több millió forinttal károsítják meg a tolvajok az állami tulajdonú erdőterületeket, a tettesek felderítése pedig nem könnyű.

A Mátrafüredi Erdészet területén azonban évről évre csökken a falopások száma, ez az erdészetvezető szerint a rendőrség szigorúbb fellépésének, a rendszeres járőrözésnek és például a szociális tűzifa programnak köszönhető.

Gyönyörű színekben pompázik az őszi Mátra, viszont van, aki nem a tájban gyönyörködni érkezik ide. A fűtési szezon kezdetével, tömegével indulnak fűrészekkel, kisteherautókkal a tolvajok az erdőkbe. Van, aki saját használatra, és van, aki eladásra nagyobb mennyiségben lopja a fát a magán és az állami tulajdonú erdőkből. Az Egererdő Zrt. területén idén már 10 millió forintos kár érte a társaságot.

– A tízmillió forintból 9 millió forintos nagyságrendet ért el a lábon álló erdőállományokból történő illegális fakitermelés, a fennmaradó egymillió forintot pedig, a már kitermelt készletekből történő illegális eltulajdonítás, tehát lopás okozta – mondta el Dobre-Kecsmár Csaba vezérigazgató.

Sokan tehát maguk vágják ki a tüzelnivalót az erdőkből. A Mátrafüredi Erdészet területén azonban javulás tapasztalható. Dudás Béla erdészetvezető szerint a lopások számának csökkenését több tényező is okozhatja.

– Most már a rendőrség sokkal szigorúbba jár el a fatolvajokkal szemben, a másik az, hogy saját szakszemélyzetünk mellett külön védelmi szervezetet bíztunk meg az erdő őrzésével, tehát rendszeres járőrözés van a területen – sorolta Dudás Béla, a mátrafüredi erdészet vezetője.

A szociális tűzifa program is visszatartja a tolvajokat. Dudás Béla azt mondja: ha gyanús körülmények közötti fakivágást észlelünk, érdemes az erdészetnek illetve a rendőrségnek jelezni azt.

A rendőrség felhívja a lakosok figyelmét, hogy a tolvajok általában tehergépkocsival házalnak és a tűzifát az aktuális kiskereskedelmi árnál olcsóbban kínálják.

Fontos, hogy megbízható forrásból vásároljunk tüzelőt, és tisztázzuk a vásárlás részleteit.


Tovább az archívumra