Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szóróparcella

Szóróparcella

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szóróparcellát építenek a Felsővárosi Temetőben, a Városgondozási Zrt. beruházásában. A projekt előkészülete a képviselőtestület döntését követően egy hónappal ezelőtt elkezdődött, és a munkálatok várhatóan november végén befejeződnek. A szórókutas temetést és a hamvasztást egyre többen választják ma Magyarországon. Dorsánszki Zsolt vezérigazgató szerint társadalmi igény volt arra, hogy az újfajta temetkezési módot bevezessék Gyöngyösön is.

Befejeződtek a tervezési munkálatok, elkezdődött a kivitelezés, állnak a betonszerkezetek – egyelőre ez a látvány fogadja azokat, akik a Felsővárosi temetőbe érkeznek. A városban és a környéken is szinte egyedülálló kezdeményezés, a szóróparcella kialakítása, amelyet a Városgondozási Zrt. beruházásában és magánszemély hozzájárulásából hoznak létre.

– Az utóbbi években megnövekedett a hamvasztásos temetések száma, és a hamvasztást követően merült fel az igény arra, hogy akkor maga a temetés is itt történjen, és egy új temetkezési módot próbáljunk meg bevezetni a városban, ez pedig a szórókutas temetés. A parcella pedig maga a szóróparcella, ahol maga a temetkezési szertartás is lebonyolítható. Tehát volt egy társadalmi igény, amit megpróbáltunk ilyen módon kielégíteni – fogalmazott Dorsánszki Zsolt, a Városgondozási Zrt. vezérigazgatója.

Úgy vélte, több tényező miatt választják manapság az emberek ezt a temetkezési formát. Egyrészt az anyagi vonzata miatt.

– Másfelől viszont azt is látni kell, hogy azok a szép sírok, amelyeket folyamatosan gondoznak, és azok az emberek, akik vagy távol vannak attól a helytől, ahol szeretteiket temették, vagy pedig nincsenek olyan hozzátartozók már, akik folyamatosan gondozni tudnák, azok számára ez egy elvárás, hogy ha mégis ki tudnak jönni, akkor rendezett körülményeket találjanak az elhunyt körül, és erre kiváló a szóróparcella – világított rá.

A beruházás körülbelül egy hónapja kezdődött el, és várhatóan november végén adják majd át ez elkészült parcellát.


Tovább az archívumra