Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyűjtögess az államnak!

Gyűjtögess az államnak!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Forrásadót vetne ki a kormány a gombát, éti csigát, medvehagymát, a gyógy-, és fűszernövényeket gyűjtögetőkre. Aki nem egyéni vállalkozó, vagy mezőgazdasági őrtermelő, a bevétel 25%-a után kellene adóznia- ezt tartalmazza a jövő évi adótörvény-módosítási csomag. Az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészetének vezetője szerint nem lesz könnyű adót kivetni a gyűjtögetőkre, hiszen nem ellenőrizhető csatornán keresztül jut el a termék a felhasználóig.

Fehér Benedekné ma 15 kilogramm gombát vitt a piacra és már délelőtt elfogyott a nagy része. Mezőgazdasági őstermelőként úgy gondolja: már így is túl sok adót kell fizetni a gomba kilója után.

– Nekünk az erdészetnek vissza kell fizetnünk még a plusz nyolc százalékát kilónként, ha erdészettől van, de magántermelőtől nem. De hát ez már borzasztó, akkor fizetünk agrárkamara ötezer forint, őstermelő után kétezer, akkor kilónként nyolc százalék, akkor mit akarnak még – sorolta az őstermelő.

Õstermelőként őt nem érinti a jövő évi adótörvény-módosítási csomagban lévő tervezet, mely szerint többek között a gombát, az éti csigát és a fűszernövényt gyűjtőkre forrásadót vetne ki a kormány. A mezőgazdasági őstermelőkön és egyéni vállalkozókon kívül, aki bevételt szerez az állami, vagy magán erdőterületekről begyűjtött termékek után, minden kifizetett forint 25%-a után 16% személyi jövedelemadót kell fizetnie.

Dudás Béla erdészetvezető szerint azonban nem lesz könnyű adót kivetni a gyűjtögetőkre.

– Ezeknek az erdei termékeknek egy jelentős része nem az ellenőrizhető csatornákon jut el a gyűjtőtől a felhasználóig. Ebből kifolyólag ennek a megadóztatása így esélytelen – összegezte az erdészetvezető.

És ugyanezt mondta egy neve elhallgatását kérő gombagyűjtéssel foglalkozó vállalkozás képviselője is. Azt mondta: havonta több mint harminc csekket fizet be, és reggeltől estig az erdőt járja. Felháborítónak tartja, hogy van, aki felvásárolja a gombát, majd drágábban a piacon ad túl rajta. Ám úgy gondolja, esélytelen, hogy ezek az emberek adót fizessenek.

Az erdőtörvény kimondja, hogy személyes használatra naponta egy ember maximum két kilogramm gombát gyűjthet be az erdőkből, Dudás Béla azt mondja: arról a jogszabályok nem rendelkeznek, hogy a két kilogramm feletti mennyiséggel mit tegyen az, aki elkobozza a gyűjtögetőtől.


Tovább az archívumra