Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Elhatárolódnak

Elhatárolódnak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nagy értéke van a magyar földnek, de mindezt veszélybe sodorja az újonnan bevezetett földárverés törvénye – hangzott el az Orosz Bálint János a Heves Megyei Közgyűlés képviselője, valamint Beke Károly az MSZP Agrár-, és Vidékpolitikai tagozatának elnöke által tartott sajtótájékoztatón. A megyei képviselő azt szorgalmazná, ha a 3 hektár alatti területeket odaadnák az önkormányzatoknak.

A párt megyei és országos képviselői elhatárolódnak, mert szerintük ellehetetleníti a gazdák helyzetét a nemrégiben bevezetett földtörvény, mely szerint földterületeket bocsájt árverésre a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet – derült ki a sajtótájékoztatón.

Beke Károly az MSZP elnökségi tagja egy egész napot töltött Gyöngyösön és környékén, és úgy véli, nagyon nagy értéke van a magyar vidékeknek és mezőgazdaságnak.

– Mi a következő időszakban azt fogjuk tenni, és arra kértük a helyi szervezeteinket, helyi képviselőinket, hogy menjenek el minden árverésre, amit a kormány tart, figyeljék, hogy szabályok között zajlik-e az árverés, hogy a megfelelő áron kerül-e eladásra a magyar vagyon, és amennyiben szabálytalanságot látnak, jelezzék azt nekünk – mondta.

Az Agrár-és Vidékpolitikai tagozat elnöke szerint leginkább a fiatal gazdák helyzetét nehezíti meg ez a törvény.

– Egy 129 HA-os területnek az ára 150 millió forint, ennek az árveréséhez 15 millió forintot már eleve le kell tennie a fiatal gazdának, mindemellett 20 % önrésszel kell rendelkeznie, ez 45 millió forintot jelent összesen az előleggel együtt, plusz hitelt felvennie, és ez még csak a földterület – sorolta a részleteket a politikus.

A Heves Megyei Közgyűlés képviselőjének, Orosz Bálint Jánosnak egy javaslata is volt a témával kapcsolatban.

– A 3 hektár alatti területeket adják oda az önkormányzatoknak, ahol valós közmunkaprogramot lehetne létrehozni, mégpedig úgy, hogy a területeken saját gazdaságot üzemeltetne a település – részletezte.

A földárverés célja elméletileg az lenne, hogy magyar kézben maradjon a magyar föld, viszont az elidegenítésre nem vonatkozik a törvény, vagyis ha valaki megörökli, bármikor értékesítheti ezt a földterületet – hangsúlyozta Orosz Bálint János.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Baradla barlang - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Seychelle szigetek
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Világörökség_Parádsasvár 
15:57
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:29
Reklám
16:33
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
Mesemondó - Pamela Dalton: A milliomos macska 5. rész
19:07
Reklám
19:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság