Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megemlékezés

Megemlékezés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tormay Cécile kopjafáját koszorúzta meg a hétvégén a Történelmi Vitézi Rend Észak-Magyarországi Törzsszékének Heves megyei állománya. A Hotel Ózon parkjában található Tormay emlékműnél az emlékezők a koszorúk elhelyezése mellett mécsest is gyújtottak.

A rendezvény a vendéglátó hotel tulajdonosának múltidézésével kezdődött, majd az emlékezők felolvasásával folytatódott, Tormay Cécile műveiből.

Az írónő születésének 140. évfordulója és gróf Tisza István, egykori magyar miniszterelnök meggyilkolásának évfordulója alkalmából gyűltek össze a vitézi rend tagjai megkoszorúzni a mátraházai Hotel Ózon parkjában található kopjafát. A párosítás nem a véletlen műve.

– Tormay Cécile leghíresebb és legszebb könyve, a Bujdosók könyve, mely a Tanácsköztársaságról szól, egy hű rajza ennek az időnek és Tisza István halálának is, és ezért kapcsoltuk össze a kettő eseményt, és egy koszorúzást szerveztünk ide – mondta Pócs Alfréd, a rend tagja.

A Tanácsköztársasággal szembeni kérlelhetetlensége miatt, és mert műveiben az akkori vezetés hibáinak következményeként ábrázolta az 1920-as Trianoni békediktátumot, a 45-ös szovjet megszállást követően Tormay Cécile művei indexre kerültek. Ennek a tendenciának szeretne véget vetni a Történelmi Vitézi Rend, többek között a mostani koszorúzással is.


Tovább az archívumra