Kezdőlap » Hírek - Aktuális » K2 expedíció

K2 expedíció

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Idén az első magyar K2 expedíció ugyan nem volt sikeres, de a csapat nagyváradi születésű magyar tagja már most arra készül, hogy ismét nekivágjon a világ második legmagasabb csúcsa meghódításának. Varga Csaba a helybeli turisták meghívására érkezett Gyöngyöspatára, ahol gazdagon illusztrált élménybeszámolót tartott az eredménytelen, de nem kudarccal végződő K2 expedícióról.

Erőss Zsolt példája is a szeme előtt lebegett Varga Csabának, amikor elhatározta, hogy a világ legmagasabb hegyeit szeretné meghódítani. A nagyváradi építész eddig két 8 ezer méternél magasabb hegycsúcsot mászott meg a 14-ből. Idén nyáron a magyarok által eddig még soha nem elért K2 lehetett volna a harmadik, amelyet Suhajda Szilárd békéscsabai hegymászóval együtt készültek meghódítani. Sajnos ez most nem sikerült, de ahogy Varga Csaba elmondta, őt továbbra is a legnagyobb kihívások izgatják. Így legközelebb sem a könnyebb 8 ezresek, a Cho-oju vagy a Sisapangma felé indulna el, hanem ismét a K2, esetleg az Anapurna jöhet szóba.

A 8611 méteres magasságú, meredek piramis alakú K2-t tartják a világ legveszélyesebb és legnehezebben meghódítható csúcsának. Ahhoz, hogy sikeres legyen egy K2 expedíció Varga Csaba szerint főleg jó idő és szerencse kell.

Ilyenkor pedig már ostobaság és életveszélyes dolog lett volna próbálkozni. Csaba társa is visszafordultak, így itthon megoszthatják az expedícióban szerzett tapasztalataikat. Csaba azt mondja, mindenképpen szeretne visszatérni, és dicsőséget szerezni Magyarországnak. Reméli, jövőre sikerül még egyszer összegyűjteniük a szponzoroktól a szükséges 2-3 millió forintot, s ha szerencséje van, ő lehet az egyik első magyar, aki megmászta a K2-t.


Tovább az archívumra