Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Központosított gyermekjólét

Központosított gyermekjólét

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Családi és Gyermekjóléti Központ kezdte meg működését Gyöngyösön, melynek célja, a családok egyben tartása. A Gyöngyösi Járásban felépített, és 2016. januárjától működő többszintű rendszerről, a gyermekjóléti szolgáltatások szakemberei számára rendeztek állománygyűlést Gyöngyösön. A térség 25 településén dolgozók, az előttük álló feladatokról és a rendszer működéséről tanácskoztak.

A gyermekek veszélyeztetésének, bántalmazásának megakadályozása érdekében a jogszabályi változásoknak köszönhetően, 2016-ban a gyermekjóléti szolgáltatás és a családsegítés teljes integrációja valósul meg- mondta Maka Piroska a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatója.

A gyermekvédelmi rendszerben dolgozóknak, szociális szakembereknek szerveztek állománygyűlést, egy új, közös együttmunkálkodás kezdeteként. Az új gyermekvédelmi törvény centralizálja az alapvető feladatokat- mondta az ülésen az alpolgármester.

– Mivel Gyöngyös járási székhely, kötelező egy családsegítő és gyermekjóléti járási központot fenntartani. Úgy gondoltuk, az igazi integráció az lenne, ha a KHSZK-hoz telepítenénk mind az alapszintű, mind a térségi központ szerepet, ez által egy magasabb szintű ellátást tudnánk biztosítani – fogalmazott.

A gyermekjóléti szolgáltatás megerősítése révén méltányos és igazságos feladatmegosztás alakul ki a települések és a járás között, és a gyermekjóléti szolgáltatások teljes köre hozzáférhető lesz a lakosság számára.

– A gyerekjóléti központ működése a Járási Hivatal munkáját annyiban segíti, hogy a Gyöngyös Járáshoz tartozó 24 település mindegyikén ugyanolyan szintű szolgáltatást tud nyújtani a gyerekjóléti központ. Ugyanazok az ügyintézők, családgondozók lesznek kapcsolatban a járási hivatal gyámügyi osztályával, illetve hatósági osztályával – sorolta dr. Bekecs Andrea, járási hivatalvezető.

A Gyermekjóléti Központ létrehozása, egy biztonságosabb, megalapozottabb kapcsolattartást tesz lehetővé- tette hozzá a járási hivatal vezetője. A rendszer fontos eleme, hogy olyan speciális szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá a lakosok a járásban, mint az ingyenes pszichológiai, jogi tanácsadás, a kapcsolat ügyeleti mediáció, és 24 órás telefonos segítség a krízishelyzetben lévőknek.


Tovább az archívumra