Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hetvenhárom éve történt

Hetvenhárom éve történt

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A hadtörténészek szerint hozzávetőlegesen 120-130 ezerre tehető azoknak a honvédeknek és munkaszolgálatosoknak a száma, akik hősi halált haltak, fogságba estek vagy megsebesültek a Don-kanyarban. Rájuk és a második világháború összes áldozatára emlékeztek Gyöngyösön január 11-én, az urivi áttörés 73. évfordulóján.

A 2. magyar hadsereg kálváriáját a mai napig a második Mohácsként emlegetik. A trauma mélységét jelzi, hogy a Don-kanyarban megsemmisült hadseregre máig mint elfeledett hadseregre emlékszik vissza a magyar társadalom. Gyöngyösön a Mátra Honvéd Kaszinó szervezte a megemlékezést. Az ünnepségen Bús Árpád Zsolt önkormányzati képviselő mondott beszédet, hangsúlyozva, hogy a tragédia során „hősök is születtek”, hiszen a magyar katonák a messze földön is hazájukért adták életüket.

1943. január 12-én kezdte meg a szovjet Vörös Hadsereg a 200 km hosszú szakaszt védő 2. magyar hadsereg ellen. A mínusz 30-35 fok, hiányos öltözet és felszerelés, az akadozó ellátás ellenére a magyar csapatok alig engedték az ellenség előrenyomulását. Már az is emberfeletti, hogy a 2. magyar hadsereg ilyen körülmények között napokig tudta tartani magát, ám január 17-re a front összeomlott – sorolta.

A háborút követően alig akadt olyan magyar család, amely ne gyászolta volna valamely tagját. Juhász Ferenc plébános, aki a nagyapját veszítette el, arról szólt, hogy soha nem lehet beletörődni ezekbe a veszteségekbe.

– Nemcsak megállok és fejet hajtok, hanem kezdem betűzgetni a neveket. Egészen más, mikor azt olvasom, hogy Kiss Lajos, Nagy Sándor, Erdélyi Lajos, s közbe egy-egy női nevet is, érzem, hogy mennyire megroppant az a nemzedék, amelynek ezek az ifjai, ezek a teherbíró férfijai eltűntek – fogalmazott.

Nem csak emlékezni kell, hanem imádkozni is értük, – mondta Juhász Ferenc – azért, hogy az a sors, ami nekik jutott, számukra az üdvösség útja legyen. A Szent Bertalan templom falán 1991-ben elhelyezett emléktáblán több mint 400 név szerepel, mellettük 1825 zsidó áldozatról emlékeznek meg. Az ünnepség végén Gyöngyös város önkormányzata nevében dr. Tatár László alpolgármester koszorúzott, valamint a pártok és több civil egyesület helyeztek el koszorúkat a Don kanyarban elpusztultak emléktáblájánál.


Tovább az archívumra