Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nagyban is működhet a modell – Kétéves mérleg Tarnabodon

Nagyban is működhet a modell – Kétéves mérleg Tarnabodon

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Működik a tarnabodi Befogadó falu-program, sőt használható modellként szolgál további hátrányos helyzetű települések számára – véli a szociális miniszter. Kiss Péter minderről a faluban 30 ember munkáját biztosító hulladékbontó üzem átadásán tett említést.Akár száz új Befogadó Falu-program indulhat uniós forrásokból az országban a kormány tervei szerint. Az alapmodellt szolgáltató Tarnabodon nemrég avatták fel harminc ember új munkahelyét: az elektronikus hulladékokat feldolgozó üzemet, Kiss Péter, szociális és munkaügyi miniszter részvételével. Az üzem kialakítására a szeretszolgálat 17 millió forintot áldozott, míg az Országos Foglakoztatási Közalapítvány 40 millió forinttal támogatta a felszerelések megvásárlását.

A program szakmai hátterét biztosító Máltai Szeretetszolgálat két éve szinte véletlenül tévedt a településre – egy budapesti hajéktalancsalád útját követték. Vezetőjük, Kozma atya szentelte fel az új üzemet.

Horváth János egy a programba bekerült 70 ember közül. A faluban töltött első hetekben komoly ellenérzésekkel küzdött, nem hitte, hogy Tarnabodon megtalálja a jövőjét. Ma, az üzemben szorgoskodva már másként látja – fizeti a háza részletét, és úgy döntött, itt marad cssaládjával.

A program gazdái nem csak arra figyelnek, hogy jövedelemhez jussanak a résztvevők; arra is, hogy az hogyan hasznosul. Ennek érdekében még egy kocsmát is megszüntettek – méghozzá szép szóval.- mondta el Vecsei Miklós, hajléktalanügyi miniszteri megbízott.


Az Aktuális napi hírei (2006-08-24 )

Tovább az archívumra