Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Beköltözött a kiskarmú vidra

Beköltözött a kiskarmú vidra

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megérkezett a második ázsiai kiskarmú vidra is a gyöngyösi állatkertbe. Vilmost, az első jószágot még tavaly novemberben hozták Hollandiából egy tenyész program keretében, ám egyelőre egy másik fiú, Fülöp költözött mellé, akit Nyíregyházáról szállítottak ide. Az állatkert ígéretet kapott arra, hogy a jövőben egy kislányt is elhozhatnak. A két másfél éves ragadozó az első perctől fogva jól kijön egymással, így most már kettőjük életét követhetjük nyomon Gyöngyösön.

Ezt a búgó hangot nem más, mint a nemrég érkezett ázsiai kiskarmú vidra adja ki. Ezzel jelzi, hogy túl közel jöttünk, ez már az ő területe. Gyorsan megszokta új környezetét, és új lakótársát is. Vilmos, aki tavaly novemberben egy tenyészprogram keretében érkezett Hollandiából Gyöngyösre, barátságosan fogadta a több mint egy éves Fülöpöt. Bár eleinte egy nőstény társat szerettek volna Vilmos mellé.

– Ígéretet kaptunk, hogy egy kislány is csatlakozhat közéjük, és reméljük, egyszer egy szaporodó párt is tarthatunk majd Gyöngyösön, de most az volt a lényeg, hogy ő már ne legyen egyedül, és kapjon egy igazi társat, akivel teljesen jól kijön – mondta Barcai Henrietta, az állatkert vezetője.

Fülöpnek még szoknia kell az új medencét, azonban ha reggeli idő van, mindenképp megszerzi a táplálékot. Vilmos azonban már rutinosan merül a víz alá a napos csibéért. A hercegi pár naponta kétszer kap enni.

– Halat esznek, édesvízi halakat, kisebb pontyokat, kárászt, keszeget szoktunk nekik kínálni, illetve a napos csirke, ami nagyon fontos, és macskakonzervet is szoktak kapni, amit különböző ragadozó premixekkel, ilyen vitaminokkal szórunk meg számukra – mondta az állatkert vezetője.

Barcai Henrietta elmondta: a vidrák igen falánk jószágok, testtömegük húsz százalékát is megeszik egy nap alatt. Nemrég megkapták a legfontosabb oltásokat is, 30 négyzetméteres belső és száz négyzetméteres külső kifutót építettek nekik. Két medencében hűsölhetnek, és már különböző fákat, bokrokat is ültettek, hogy nyárra árnyékos helyen pihenhessenek.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Ngorongoro kráter utolsó orrszarvúi - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Lisszabon
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Jázmin néptáncegyüttes gála
16:00
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
19:07
Reklám
19:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság