Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Piac, ezúttal másképp

Piac, ezúttal másképp

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Gyöngyöst várossá nyilvánító oklevél 1334. május 5-én, az Úr mennybemenetelének napján keletkezett. Erre emlékezve tartják a városnapot minden évben a pünkösd időpontjához igazítva, az azt megelőző vasárnapon. Idén ez május 8-ra esett. A nap leglátványosabb programja ebben az évben is a városbarátok által szervezett 19. századi piac volt. A városnap idén új programokkal is gazdagodott. Délután a Devils együttes adott koncertet, este pedig utcabál és tűzijáték zárta a napot.

A kisbíró idén már nyolcadik alkalommal vezette a sokadalomba azokat, akik korhű öltözéket öltöttek az eseményre. Minden eddiginél többen vállalták ezt ebben az évben. Több mint 300-an vonultak a városháza elé. A várossá nyilvánítás 382. évfordulóján Hiesz György polgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

Idén Abasár volt a vendége a gyöngyösi városnapnak. A község nevében Lénártné Benei Anikó polgármester köszöntötte a megjelenteket. Az abasáriak a meghívást a legszebb sári borokkal, életet adó szőlőoltvánnyal és sári kaláccsal köszönték meg. A község hagyományőrző csoportjai egész nap színesítették a vásári forgatagot. A sátrukban pedig régi használati tárgyakat mutattak be.

A kíváncsiak azt is megnézhették, hogy készül a híres abasári túrósrétes. De a vásár ezen kívül is egész napra kínált érdekességeket. Első alkalommal szólalt meg például tárogató muzsika a városnapon. Zimai János állatorvos Szarvas Város Baráti Körének nevében tisztelgett így a gyöngyösiek előtt. A program szervezője, a gyöngyösiek baráti köre évek óta mindent megtesz azért, hogy a 100-150 évvel ezelőtti Gyöngyös hangulatát ne csak korhű ruhákkal idézzék fel.

A rendezvény sokat fejlődött azóta, hogy 2009-ben elindult. Ma már hozzá tartoznak a programhoz a betyárcsetepaték, a régi gyerekjátékok és a hagyományőrző tűzoltók bemutatói.

Gyöngyös Város Barátainak Köre régóta szerette volna a városnapot egésznapos programmal kitölteni. Idén ez először a város támogatásával megvalósulhatott. Délután öt órától a Debreczeni Ferenccel felálló Devils együttes adott koncertet, este 7 órától pedig a Sound of Spirit énekegyüttes és a Blue Bood Blues Band utcabállal egybekötött koncertjén vehettek részt az érdeklődők.


Tovább az archívumra