Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Elfogadták Gyöngyös város 2008-as költségvetését

Elfogadták Gyöngyös város 2008-as költségvetését

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Alapos, áttekinthető költségvetési koncepciónak tartották a képviselőtestület tagjai a város 2008-as büdzséjét, s a II. fordulóra beterjesztett két változatból a másodikat szentesítették csütörtökön. Ennek megfelelően a mérlegfőösszeg 8,9 milliárd forintot tesz ki 500 millió forintos forráshiány mellett.

A bevételek oldalán helyi adókból 1,9 milliárd forinttal számol az önkormányzat.. Az önkormányzatot 19 millió forinttal több állami normatíva illeti meg, mint azt az első verzióban tervezték. Szintén állami forrásokból 100 millió forint kiegészítő támogatás érkezett az Orczy-beruházáshoz.

 

A kiadások területén 2,4 milliárd forint jut személyi kiadásokra, dologi kiadásokra pedig 2,1 milliárd. 50 millió forinttal kevesebbet tervez a város pályázati céltartalékra az első változathoz képest, így 500 millió forint helyett 450 áll majd rendelkezésre a nagy pályázatok önerejeként. Képviselői javaslatok alapján forgalomszabályozásra, a házasságkötő terem légkondicionálására és közkifolyók megszüntetésére összesen 3 millió forint pluszforrást állítottak be.

 

A mátrafüredi részönkormányzat  2008-ra 2 millió forint támogatást élvez, a roma kisebbségi önkormányzat 4,6 milliót, a ruszinok 250 ezer forintot. A fürediek módosító javaslatának megfelelően megtervezésre kerül a városrész temetője melletti új buszmegálló.

 

Idén is megcímkézhető lesz a vállalkozók által befizetett iparűzési adó egy része városfejlesztési célokra, például a strandfürdő, a művelődési központ vagy a város területén található műemlékek felújítására.

 

A grémium napirend előtt megemlékezett a kommunizmus áldozatairól is. Kurucsai József képviselő emlékező beszédében úgy fogalmazott: „Könny és vér senkit ne juttatthasson többé hatalomhoz, hivatkozzon a diktatúra bár a népre, vagy az egy igaz Istenre.”

 
Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2008-03-06 )

Tovább az archívumra