Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A nyári kánikula beköszöntével egyre több a légkondicionáló berendezés, ám ezt az az arányt európai villamosenergia-hálózat növekedése egyáltalán nem követi

A nyári kánikula beköszöntével egyre több a légkondicionáló berendezés, ám ezt az az arányt európai villamosenergia-hálózat növekedése egyáltalán nem követi

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egyetlen kis zavar egész országokat boríthat sötétségbe órákra, ahogy erre a közelmúltban volt is példa Németországban – figyelmeztet Valaska József.

Ha ezt az apró mozdulatot mindenki megteszi egy időben az országban, akinek klímája van, az 500 megawattnyi plusz terhelést jelent a villamos-energia-hálózatnak. 500 megawatt többlet a teljes magyar elektromos energiafelhasználás tíz százalékával egyenlő – emlékeztetett a Mátrai Erőműben Valaska József igazgatósági elnök.

 

 

Az egész európai energiaellátási rendszer májustól szeptemberig csúcson üzemel, például a legtöbb görög vagy olasz nyaralóhelyen elviselhetetlen a vakáció klíma nélkül, így egyre nagyobb a terhelés – és egyre több a rendszerhiba. A jelek aggasztóak, s eközben Valaska József szerint az unió rossz energiapolitikát követ, mert nem épülnek nagy erőművek.

 

 

A rendszerben azért vannak tartalékok, erre a MAVIR, azaz az energiairányítók odafigyelnek, de mindenesetre elmondható, hogy túlterhelt a rendszer – tette hozzá a szakember.

 

 

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2008-06-05 )

Tovább az archívumra