Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A második világháború idején több tízezer tonna bombát dobtak magyar célpontokra

A második világháború idején több tízezer tonna bombát dobtak magyar célpontokra

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ezek még ma is veszélyt jelentenek, hiszen a munkagépek még napjainkban is bármikor kifordíthatnak a földből akár egy 1000 kilogrammos bombát is.

 

Fel nem robbant tüzérségi lőszerek, aknák, gránátok. A világháború örökségei ezek, melyek a föld alatt lapulva még napjainkban is veszélyt jelentenek. Habár Heves megye kimaradt azokból a nagy szőnyegbombázásokból, melyek az ország jelentős iparvárosait érintették. megyénkben a tűzszerészeknek éves szinten 5-6 alkalommal kell kivonulniuk ilyen esetekhez.

 

 

A tűzszerészek által hatástalanított bombák nagy része tüzérségi lőszer, melyek legtöbbször mezőgazdasági munkálatoknál, vagy építkezések alkalmával kerülnek felszínre. A több mint fél évszázada a földben pihenő bombát nem szabad piszkálni, ütögetni. Az elszállítást és a hatástalanítást pedig mindenféleképpen bízzuk szakemberre.

 

 

Egy bomba hatástalanításának gyorsasága attól függ, hogy milyen területen találják. Amennyiben közvetlen veszélyt jelent, a lehető leghamarabb sor kerül a hatástalanításra, viszont ha mezőgazdasági területen találják, akkor a robbanó anyagot körülkerítik és a szakemberek megérkezéséig felügyelet alatt tartják. Bizonyos bombák hatástalanításával akár 30 napot is várhatnak. Így történt legutóbb Nagyfügeden és Mátrafüreden is.

 

 

Nagy Réka


Az Aktuális napi hírei (2008-07-29 )

Tovább az archívumra