Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A Nemzeti Gyásznapon október 6.-án az aradi vértanúkra emlékeztek a Mátra Honvéd Kaszinóban Gyöngyösön

A Nemzeti Gyásznapon október 6.-án az aradi vértanúkra emlékeztek a Mátra Honvéd Kaszinóban Gyöngyösön

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A megemlékezést dr. Sereg József történész tartotta, akinek beszédéből Török Ignác élettörténetét is megismerhették az ünnepségen résztvevők.

Az 1848/49-es esztendő mérföldkő a magyar nép történetében. A hadbíróság 1849. szeptember 26-án Felségsértés címén 9 tábornokot kötél általi, 4-et pedig golyó általi halálra ítélt. Ennek végrehajtását október 6-ára, a bécsi forradalom évfordulójára tűzték ki. Ugyanezen a napon, Aradon is megtörtént a 13 honvédtábornok kivégzése. Október 6-a azóta a magyar nemzet gyásznapja.
Gyöngyös két ponton is kapcsolódik a forradalomhoz és szabadságharchoz. Az egykori Ferences Gimnázium, a mai Zeneiskola épületében tanult Török Ignác 1809 és ’11 között. 1849. október 6.-án 12 társával épp a kivégzésre várakoztak, amikor szívrohamot kapott, és meghalt mielőtt a hóhér végezhetett volna vele.
A gyöngyösi születésű Sujánszky Euszták barát adta fel az elhunytak többségének az utolsó kenetet.
Ezen a napon a határon túl is tartanak megemlékezéseket az Aradi vértanuk tiszteletére- tette hozzá dr. Sereg József.
A történész szerint fontos hogy emlékezzünk a történelem nagyjaira, így Kossuth Lajosra is, akinek szobra akkor lesz teljes, ha a 4 oszlopközbe beállítják a gyöngyösi vonatkozású 48’-as nagyok szobrait is. Így Török Ignác, Bajza József, Bugát Pál és gróf Almásy Pál szobrát is.

Dely Martina


Tovább az archívumra