Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az ENSZ 2008-at A Föld Bolygó Nemzetközi Évé-vé nyilvánította

Az ENSZ 2008-at A Föld Bolygó Nemzetközi Évé-vé nyilvánította

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A világon mindenhol ismeretterjesztő előadásokat tartanak Földünk helyzetéről, annak megóvásáról, és a földtudományokról. Gyöngyösön ez alkalomból nemcsak előadást hallhattak az érdeklődők, az iskolák részére újra hasznosítható hulladékból készített tárgyakkal kiállítást is rendeztek.

A globális felmelegedés, és az ásványi kincsek mértéktelen kiaknázása, is szóba került azon az előadáson, amit a nemzetközi ünnep részeként Dr Bújdosó Zoltán a Károly Róbert Főiskola docense tartott Gyöngyösön. A hallgatóság most főleg általános és középiskolás diák volt. 6,5 milliárd Földünk lakossága. A fejlett országokban szinte ugyanannyian születnek, mint ahányan meghalnak. A fejlődő országok – főleg Afrika – lakosságának száma azonban tovább nő. Ezzel együtt a szegénység, a mértéktelen hulladék is csak halmozódik bolygónkon.
A Nemzetközi Év tudományos és népszerűsítő programja tíz témát emel ki.
1. ivóvíz tartalékot képező felszín alatti vizek; 2.a természeti veszélyforrások; 3.az egészséges környezet fenntartása,4. a klíma 5. a természeti erőforrásokkal, nyersanyagokkal való tudatos gazdálkodás; 6. a Föld mélyének kutatása; 7. az óceánok vizsgálata,8. az óriásvárosok 9 a talajok 10. és a bioszféra védelme.
Ezeket a tárgyakat iskolás gyerekek hulladékokból készítették a legötletesebbeket a zsűri értékes ajándékokkal jutalmazta, az egyik legsikeresebb ez a mennyasszonyi csokor lett.

Hliva Éva


Az Aktuális napi hírei (2008-11-14 )

Tovább az archívumra