Párbeszédre van szükség a vendéglátóipar és a mezőgazdasági termelők között, hogy a nívósabb éttermek kínálatában nagyobb arányban jelenjenek meg hazai alapanyagokból készült ételek – ezt hangsúlyozták a szakminiszterek azon a konferencián, amely éppen a párbeszéd elindítását szolgálta. Az egyeztetés a Károly Róbert Főiskolán zajlott.
Ehhez azonban össze kell hozni alapanyag-előállítókat, az élelmiszer-feldolgozókat és a vendéglátókat – ezt a célt szolgálta a Károly Róbert Főiskolán zajlott konferencia. A szintén jelen lévő Gyenesei István önkormányzati miniszter javaslata szerint a párbeszédet egy koordinációs szervezet létrehozásával lehetne megindítani.
A hatékony együttműködésnek feltétele a megfelelő színvonalú szakemberképzés is – világított rá a konferencián Dr. Buday Péter mesterszakács. Jelenleg ugyanis Magyarországon hiányzik az a képzési rendszer, amely a szakmunkástól a mester szintig képezne szakácsokat, vendéglátó-ipari szakembereket. Ennek az űrnek a kitöltését a Károly Róbert Főiskola magára vállalta.
Dr. Magda Sándor rektor azt is elmondta, hogy a Mátraalját valódi gasztronómiai központtá kívánják fejleszteni, amely évente néhány héten át európai hírű fesztiválnak adna otthont.
Pifkó Tamás