Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Közel félmilliárd forintot nyert a Nemzeti Technológiai és Kutatási Hivatal pályázatán egy konzorcium a magyar mangalica minőségének garantálására

Közel félmilliárd forintot nyert a Nemzeti Technológiai és Kutatási Hivatal pályázatán egy konzorcium a magyar mangalica minőségének garantálására

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A kutatásokba az emődi mangalica-génbank is bekapcsolódik. Egyebek mellett arra is választ keresnek, hogy a mangalica-hús egészségesebb-e a hagyományos sertésekénél.

A mangalicák a teljes magyar sertésállomány mindössze egyetlen százalékát teszik ki. Ebben az emődi génbankban 250 hízót tartanak, és valamennyi mangalica-fajta génállományát is gondozzák.

A génbankot üzemeltető társaság tagja annak a konzorciumnak, amely közel félmilliárd forintot nyert egy különleges technológia kiépítésére.

Ez pedig a mangalica minőségének garantálását is elősegítheti, ami összecseng azzal a céllal, amelyet a szakminiszterek éppen egy gyöngyösi konferencián fogalmaztak meg: a jó minőségű magyar alapanyagok népszerűsítésével.

A mangalicából készült ételek legfőbb piaca azonban egyelőre Spanyolország, a fajta tehát a magyar élelmiszerek európai hírét is növelheti, ez pedig a kutatás-fejlesztésért felelős minisztérium egyik fő célja.

A kutatások még egy kérdésre választ adhatnak: a jelenlegi feltételezések szerint ugyanis a mangalica-húsnak jelentős egészségmegőrző hatása van, ezt azonban tudományosan eddig nem tudták bizonyítani.

Pifkó Tamás


Az Aktuális napi hírei (2008-12-12 )

Tovább az archívumra