A kutatásokba az emődi mangalica-génbank is bekapcsolódik. Egyebek mellett arra is választ keresnek, hogy a mangalica-hús egészségesebb-e a hagyományos sertésekénél.
A génbankot üzemeltető társaság tagja annak a konzorciumnak, amely közel félmilliárd forintot nyert egy különleges technológia kiépítésére.
Ez pedig a mangalica minőségének garantálását is elősegítheti, ami összecseng azzal a céllal, amelyet a szakminiszterek éppen egy gyöngyösi konferencián fogalmaztak meg: a jó minőségű magyar alapanyagok népszerűsítésével.
A mangalicából készült ételek legfőbb piaca azonban egyelőre Spanyolország, a fajta tehát a magyar élelmiszerek európai hírét is növelheti, ez pedig a kutatás-fejlesztésért felelős minisztérium egyik fő célja.
A kutatások még egy kérdésre választ adhatnak: a jelenlegi feltételezések szerint ugyanis a mangalica-húsnak jelentős egészségmegőrző hatása van, ezt azonban tudományosan eddig nem tudták bizonyítani.
Pifkó Tamás