Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A gyöngyösi hajléktalanszálló nappali melegedője a szokatlan hideg tél miatt egész nap fogadja az otthontalanokat

A gyöngyösi hajléktalanszálló nappali melegedője a szokatlan hideg tél miatt egész nap fogadja az otthontalanokat

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Csak az idén országszerte 35 – en hűltek ki fűtetlen lakásukban, vagy fagytak meg az utcán. Az áldozatok azonban nem csak hajléktalanok. A szakemberek szerint a fagyhalál nemcsak őket, hanem az egyedül élő, beteg, idős embereket fenyegeti leginkább.

Ilyen körülmények között élt már hat éve az utcán László Tamás. A gyöngyösi hajléktalan szálló gondozói pár hete hozták be, előtte ő sem akart beköltözni a menedékhelyre.

Városunkban mintegy 10 olyan személyről tudnak még, akik az utcán élnek. Rájuk is számítanak ebben az időszakban, mert a meteorológusok hétvégére jósolták az idei tél leghidegebb napjait. Régiónkban a hőmérő higanyszála akár a – 20 Celsius fokot is elérheti, és a kint élőknek olykor semmi lehetőségük nincs fűteni.

A hajléktalan szálló és a szociális munkások is felkészültek a további otthontalanok fogadására.

A hajléktalanok mellett, az idős, beteg, egyedülálló emberek, a legveszélyeztetettebbek mondja a szakember. Õket városunkban a támogató szolgálat mellett a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás is segíti. A rendőrség is fokozottabban figyel ilyenkor az utcán élőkre.

A rendőrség szerint az esetek többségében a kocsmából hazafelé tartó emberek alszanak el az út mentén, vagy saját, fűtetlen lakásukban hűlnek ki, és mire megtalálják őket, már késő.

Országosan telente 300-400-an halnak meg kihűlés miatt, közülük mintegy félszázan hajléktalanok, a többiek pedig \”valahol a hajléktalanság határán\”, fűtetlen otthonukban fagynak meg.

Hliva Éva


Az Aktuális napi hírei (2009-01-09 )

Tovább az archívumra