Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Olyan áruk után kell környezetvédelmi termékdíjat fizetni, amelyek használatuk során veszélyeztetik környezetünket, illetve amik hulladékká válva lehetnek veszélyesek

Olyan áruk után kell környezetvédelmi termékdíjat fizetni, amelyek használatuk során veszélyeztetik környezetünket, illetve amik hulladékká válva lehetnek veszélyesek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A műanyagtáskák, a gumiabroncsok, és az elektronikai berendezések is ide tartozhatnak. A Vám és Pénzügyőrség februártól kezdi ellenőrzéseket.

Januártól az eddig ingyenes műanyag zacskóért már fizetni kell a boltokban. Azt hogy kinek és mennyibe kerül majd még nem tisztázott, egy műanyagzacskó termékdíj ára darabonként 8 forint. Ezt a többletköltséget valószínű a vevő fizeti meg, úgy hogy a cégek és a vállalkozók beépítik a termékeik áraikba. A környezetvédelmi termékdíj 2008-tól teljes mértékben a Vám és Pénzügyőrséghez tartozik.

Sípos Jenő elmondta, azok a vállalkozók, akik nem biztosak abban, hogy kell-e, vagy hogyan kell a termékdíjat befizetniük, azok érdeklődjenek a lakhelyükhöz legközelebbi vámhivatalnál. Az új jogszabály szerint a termékdíj egy részét kell csak megfizetnie annak a gyártónak és forgalmazónak, amely vállalja, hogy a csomagolást visszagyűjti és hasznosítja. Az újratölthető italcsomagolások pedig mentesülnének a termékdíj fizetése alól. Termékdíj kötelesek azok a termékek (az egyéb kőolajtermékek, a gumiabroncs, a hűtőközeg, a csomagolás, az akkumulátor, a reklámhordozó papír, az elektromos és elektronikai berendezések), amik közvetlenül, illetve hulladékká válva is szennyezik a környezetet. A vámhatóság a környezetvédelmi termékdíjas előírások betartását januártól ellenőrzi.

Hliva Éva


Az Aktuális napi hírei (2009-01-27 )

Tovább az archívumra