Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egy éve folynak a plazmafáklya-kísérletek Gyöngyösön

Egy éve folynak a plazmafáklya-kísérletek Gyöngyösön

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A félmilliárdos projekt eddigi eredményeit értékelték a szakemberek. A fáklyát a tervek szerint októberben gyújthatják meg.

A kutatásban a Károly Róbert Főiskola, a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóintézete, a Műszaki Egyetem és a a Miskolci Egyetem is szerepet vállalt. A hároméves kísérlet 470 millió forintba kerül, melyhez 350 millió forint állami támogatást nyertek a Jedlik Ányos programban. Mészáros Péter, a gesztor Mester Kft. vezetője elmondta: már komoly iparvállalatok is látnak fantáziát az új módszerben.

A fáklya elsősorban bányarekultivációnál hasznos, amikor a szennyezett ércet megtisztítják a környezetetkárosító anyagoktól. A másik terület a szennyvíziszap \”maradékának\” hatástalanítása. Továbbá használt autók újrafeldolgozásánál is jól jöhet a technológia. A kutatóknak tehát már csak a pénzügyi háttér miatt kell aggódnia. Erre azonban van is okuk.

Már megvannak a szükséges építési engedélyek, így október végére várhatóan be is gyújtják a fáklyát, mely e témában az ország első referencia-berendezéséül szolgál majd – közölték a szakértők.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2009-03-02 )

Tovább az archívumra