Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Betyár élet

Betyár élet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Második alkalommal rendezték meg vasárnap Sástón a Mátrai Betyár Fesztivált. A Vidróczki Mártonnak emléket állító rendezvényen nem csak a betyár hagyományokkal ismerkedhettek meg a látogatók, hanem kipróbálhatták az országban egyedülálló közel egy mázsás csattogó lepkét is.

Egy 97 kilogrammos csattogó lepke volt az egyik leglátványosabb eleme a Mátrai Betyár Fesztiválnak. Az országban egyetlen ilyen szerkezet van, a családoknak pedig meg is gyűlt a baja a monstrummal. A rendezők azonban nem csak erre, hanem a betyárhagyományokra is emlékezni kívántak.

– A Mátrának van egy nagyon komoly betyár hagyománya ne felejtsük el! Vidróczki Mártonnak hívják azt a betyárt, aki legendás volt a Mátrában. A szegényeket segítette, a gazdagoktól pedig elvette, amit lehet. Ügyesen és jól. És Vidróczki Marci, volt akkora szerencsénk, hogy Kodály Zoltán kedvence is lett, és a Vidróczki híres nyája, neked is negyedik osztályban még szolmizálnod is kellett talán. Ezt a legendát, ezt a hagyományt próbáljuk föleleveníteni – mondta Klausmann Viktor.

A Betyár Fesztiválnak akár a himnusza is lehetne az a Vidróczki Híres nyája kezdetű népdal, amit a Szabad Élet Zenekar reggae stílusban adott elő.

A rendezvényre kilátogató közönség a gyöngyösi Tóth Sándor triálbajnok bemutatóját is megtekinthette, az előadás különlegessége pedig az volt, hogy néhány triál elemet bemutatott a kerekesszékhez kötött Dumity Richárd is.

A fesztivál pedig nem múlhat el igazi betyárok nélkül, a közönség egy hamisítatlan betyár küzdelmet is végignézhetett, ahol Vidróczki Marci mai utódai természetesen fokossal és karikás ostorral küzdöttek meg egymással.


Tovább az archívumra