Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Változékony idő, nyári vírusok

Változékony idő, nyári vírusok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egyre többen fordulnak náthával, hasmenéssel, fejfájással orvoshoz – mindez a változékony időjárásnak és a nyári vírusoknak is köszönhető – mondja Dr. Nagy Éva háziorvos. A melegből a csapadékos, hidegebb időjárásba váltás megviseli a szervezetünket. Érdemes nagyon sok folyadékot inni ilyenkor, és réteges öltözködést is ajánl a szakember, továbbá az UV-B sugárzásra is oda kell figyelnünk.

Egyesek shortot, vagy szoknyát, mások hosszú nadrágot, vékony kabátot viselnek – napok óta kiszámíthatatlan az időjárás, hol tikkasztó hőség, hol eső és hűvös jellemző. Ez nem csak a front érzékenyekre lehet rossz hatással, hanem azokra is, akiket egyébként máskor nem visel meg az időjárás.
Dr. Nagy Éva háziorvos 2 dologra hívja fel a figyelmünket: rengeteg folyadék, és esernyő vagy esőkabát mindig legyen nálunk.

– A kinti munkahelyeken, ahol muszáj kint dolgozni a nagy viharban, vagy esőben, ott vagy kellene biztosítani helyet, hogy bent legyenek, vagy pedig akkor, még régen, mikor még fiatal voltam, voltak ilyen viharkabátok, amiket fel lehetett venni a dolgozóknak és nem áztak meg. Nekem a múlt héten 2 elég súlyos, egy tüdőgyulladás meg egy csúnya hörghurutos betegem volt, aki esőben kint maradt a munkában, és megázott – mesélte a háziorvos.

Továbbá arra is oda kell figyelni, hogy a krónikus betegek ilyenkor megfelelően szedjék a gyógyszereiket, és az UV-B sugárzástól is óvni kell magunkat.

Ugyan meleg, fülledt időjárás jellemzi napjainkat, mégis sokan torokfájással, náthával fordulnak orvoshoz.

– Most van bizonyos ilyen vírusos megbetegedés, csúnya vírusos torokgyulladások is vannak, hasmenés is van, ez nem feltétlenül az időjárással függ össze, hanem inkább ilyen nyári könnyű vírusokkal, amik azért elég hamar keresztülmennek, tehát ez komoly bajt nem okoz – jegyezte meg a doktornő.

Az elkövetkezendő napokban, térségünkben magas UV-B sugárzást, kánikulát, ugyanakkor zivatart is jósol a meteorológia.


Tovább az archívumra