Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megyénkben is egyre többen vásárolnak legálisan tartható fegyvereket

Megyénkben is egyre többen vásárolnak legálisan tartható fegyvereket

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ezek többség riasztó-és gázpisztoly. A szakértők szerint a keresletnövekedés legfontosabb oka, hogy az utóbbi időben jelentősen csökkent az emberek általános biztonságérzete.

5 méteren belül riasztó hatásúak, másfél méteren belül pedig halálos sebet is ejthetnek ezek a forgó és szekrénytáras riasztópisztolyok. Amelyekből a Veszprémi gyilkosság óta egyre több fogy. Több mint 20 féle gáz és riasztópisztoly létezik, áruk 25 – 30 ezer forint. Ezek legálisan beszerezhetőek, amennyiben a használó betöltötte 18. életévét. Vásárlásuk és tartásuk engedélyhez nem kötött.

Az engedélyhez kötött lőfegyverek tartása viszont csökkent a 2007-es évhez képest. Akkor Heves megyében 9000 engedélyt tartottak nyilván., 2008 végére pedig már csak 8000-ret. Önvédelmi, sport és munkavégzés céljából lehet őket beszerezni a jogszabálynak megfelelően.

Amennyiben valaki nem arra a célra használja a lőfegyvert, amire kiállították az engedélyt, 2 évtől 8évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhető, a gáz és riasztópisztolyok esetében pedig 50 ezer forintra büntethetik a jogtalan használót.

Dely Martina.


Az Aktuális napi hírei (2009-03-09 )

Tovább az archívumra