Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Jászárokszállás anno

Jászárokszállás anno

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Családfakutatásnak indult, 8 évvel később pedig egy Jászárokszállás történelmét képekben bemutató kiadvány lett belőle. Több éves gyűjtőmunka, digitalizálás, rendszerezés és feliratozás után idén jelent meg az Jászárokszállás Anno. A könyv népszerűsége minden előzetes elvárást felül múlt.

5000 beérkezett fotóból végül 700 kerülhetett be abba a 250 oldalas könyvbe, ami a jászárokszállásiak 1945 előtti életét mutatja be korabeli fényképeken keresztül. A kiadvány ötlete Balogh Balázs családfakutatásával kezdődött. A családi fiókokból előkerültek a régi, olykor több mint fél évszázados fotók. A könyv 22 fejezetben mutatja be, milyen is volt az élet Árokszálláson az 1900-as évek elején.

– A könyv elejét a város fotóival kezdjük, az első fényképekkel, ami durván 1850-től indul és ez után az életnek a folyamát követi, tehát a születés, keresztelők, babaképek, gyerekekről fotók, női, férfi portrék, családok és ezután jönnek a társadalmi szervezetek, tűzoltóság, sportkör – sorolta a szerkesztő, Balogh Balázs.

A könyv bemutatójára olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a könyvtár nem tudott olyan termet biztosítani, ahová mindenki befért volna. Az árokszállásiak körében nem csak a múltat felidéző könyv megjelenése aratott nagy sikert, hanem már maga a kezdeményezés is nagyon népszerű volt.

– A Jászvidékben mikor megjelent a felhívás, hogy gyűjtjük a képeket, szinte az első nap megrohamoztak minket fényképekkel. Minden korosztály hozott fényképeket a fiataloktól az idősekig. Láttam rajtuk, amikor megérkeztek és mosolygós arccal hozták a filmeket, hogy ez egyfajta időutazás volt mindenkinek – emlékezett Szűcs Krisztia, a városi könyvtár vezetője.

A kiadványba a beérkezett képeknek csupán a töredéke kerülhetett bele. Tehát minden adott ahhoz, hogy Balogh Balázs összeállítsa a második kötetet is. A lelkes csapat azonban először igyekszik kipihenni azt a 8 évet, ami alatt az Árokszállás Anno elkészült.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
Közvetítés Gyöngyös város testületi üléséről – a közvetítés hosszától függően változhat műsorunk
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Észak-Macedónia
18:11
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Portugália
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:02
Reklám
19:05
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Őslovak leszármazottja a Hucul - dokumentumfilm
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság