Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Jelentős szakemberhiány

Jelentős szakemberhiány

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A fiatal vendéglátó végzettségű tanulóknak csupán a fele kíván a szakmában elhelyezkedni, ez pedig az elvándorlás mellett szintén fokozza a munkaerőhiányt a szakterületen – mondta el Fórum című műsorunkban a Heves megyei iparkamara alelnöke. Kósa László szerint járulék- és adócsökkentéssel, valamint színvonalas szakképzéssel lehetne enyhíteni a vendéglátásban tapasztalható nehézségeken.

Térségünkben mintegy négyezer szakmunkás hiányzik jelenleg a vendéglátásban és a munkaerőhiányon az sem segít, hogy a végzett diákok fele egyáltalán nem akar ezen a területen dolgozni – mondta el Kósa László a Fórumban, aki hozzátette, hogy a szakképzés színvonalán is emelni kellene.

– A szakképzés területén hiába, hogy jelentős lépések történnek, történtek az elmúlt időszakban is, elég csak a duális képzésre gondolni, ahol igazándiból véve megpróbálják megfelelően ötvözni a gyakorlatot az elmélettel. Ennek ellenére akkor, amikor egy fiatalember vagy szakmunkás, vagy technikusi vizsgát tesz, nincs készen – fogalmazott.

Magasabb bérezéssel csökkenhetne az elvándorlás és vonzóbb lehetne a szakma, ezt viszont nehezen tudják kigazdálkodni a vállalkozások. A probléma megoldásához kormányzati segítségre is szükség van, hiszen enyhébb terhekkel nagyobb mozgásterük lenne a munkáltatóknak – tette hozzá Kósa László.

– A járulékterheken lenne célszerű az én megítélésem szerint változtatni és emellett pedig az általános forgalmi adónak a mértékén feltétlenül. Nem csak egyedi esetekben, lásd ugye a sertéshús, hanem magában a szolgáltatásokban is – tette hozzá Kósa László.

Kedvező gazdasági kilátások mellett ez megvalósulhat, de arra is szükség lenne, hogy legyen fizetőképes kereslet is, aki igénybe veszi a szolgáltatásokat – mondta Kósa László.


Tovább az archívumra