Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ruszin nap

Ruszin nap

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A hétvégén tizedik alkalommal rendezett Ruszin Nemzetiségi Napot a gyöngyösi Ruszin Önkormányzat. A hagyományosan minden év szeptemberében megtartott rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a ruszinság kultúrájára, hagyományaira. A jubileumi emlékülésen Ruszinokért emlékplakettet adtak át a ruszin önkormányzat munkáját segítő személyeknek és Alapítók emlékplakettet az alapítóknak. A nap folyamán megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc gyöngyösi szobrát, és kárpátaljai valamint vajdasági vendégek részvételével kulturális műsort adtak a művelődési központban.

Kedyk Anna, a kárpátaljai Nagyszőlősről érkezett népművész idén is rendkívül érdekes néprajzi gyűjteményt hozott magával Gyöngyösre Az általa rendezett minikiállítás ma már szinte kötelező része a hagyományos szeptemberi ruszin napoknak. Mint ahogy az ételkóstoló is a ruszin ételekből: borscsból és kukoricás lepényből. Az idei jubileumi rendezvény azonban egy kicsit ünnepélyesebb volt, mint a korábbiak. Az emlékülésen a Farkas János, a Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnöke 10 év eredményeiről számolhatott be 10 percben a vendégeknek, majd a 10 év legfontosabb segítőinek, köztük Hiesz György polgármesternek a munkáját ismerte el emlékplakettel.

A ruszinság megismeréséért sokat tettek, ezért kitüntetésben részesültek a kárpátaljai és vajdasági partnertelepülések vezetői, valamint Paulik Antal minisztériumi főosztályvezető is. Utóbbi pohárköszöntőjében a helyi ruszin önkormányzat civil szervezetekkel való remek kapcsolatát emelte ki, melyből a város is profitálhat.

A gyöngyösi ruszin nemzetiségi önkormányzat évek óta rendszeresen megkoszorúzza II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem szobrát szeptember elején. Az idei ünnepségen jelen volt és fellépett a kárpátaljai Császlóc község kórusa valamint a vajdasági Muzslya település népi zenekara is. A résztvevők Báryné dr. Gál Edit gondolatait hallgathatták meg Rákóczi népéről, majd a város és a civil szervezetek helyezték el az emlékezés koszorúit. A Ruszin Nemzetiségi Nap kulturális műsorral zárult, melyen Kedyk Anna és Magdolna valamint a császlóci csicsergő csajok kárpátaljai dalokat énekeltek, és fellépett a gyöngyösi Acélhang Népdalkör is.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
10:06
Reklám
10:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 1. – Miből lesz a cserebogár? - rajzfilm sorozat
18:15
Molnár Dániel - Maradj velem
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság