Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mihály-napi vásár

Mihály-napi vásár

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szent Mihály napi vásárt tartottak a Jeruzsálem úti tagóvodában a több éves hagyományokat folytatva, immár 21. alkalommal. Kirakodó vásárral, tánccal, mondókákkal várták a szülőket, és egy alapítvány jóvoltából egy kisebb táncházat is kialakítottak az udvaron. A vásár befolyt összegéből egyebek mellett, a Mikulás napi ünnepség ajándékait vásárolják majd meg.

Elérkezett az ősz, betakarították a termést, megkezdődött a búcsúk időszaka. Ilyenkor már az állatokat is behajtották a legelőkről és a pásztorok megkapták jussukat, amit el is költhettek a vásárokban– ezt a hagyományt minden évben Mihály napján, a Jeruzsálem Úti Óvodában is megtartják.

– Mi úgy gondoltuk, hogy a városban élő gyermekeknek nagyon kevés lehetősége van arra, hogy megismerjék az igazi, régi néphagyományokat, ezért összeültünk, átgondoltuk, melyek azok a néphagyományok, népszokások, amelyek a legközelebb állnak a gyermekek szívéhez, lelkéhez, és ezért választottuk ki a Mihály napot. Itt a gyermek, azon kívül, hogy egy vásári forgatagban is részt vehet, előtte táncházban és mindenféle mulatságokban vehet részt – mondta Domoszlai Andrea tagóvoda-vezető.

Ennek a napnak a hagyományőrző hátterét a gyerekek jól ismerik, hiszen az ünnepség előtt sokat készültek erre, az óvónők segítségével.

A rendezvényt az önkormányzat is támogatta, de a körzeti képviselőnek is szívügye, hogy az óvodát segítse.

– Az összes intézmény, a tagóvodák, ezek mind hozzánk tartoznak, a városhoz, ezáltal lényeges, hogy keressünk forrást rá, akár egyéni keretből, akár központi keretből – mondta Ferenczy Tamás.

Az ünnepséget követően lehetőség volt vásári portékákat vásárolni az udvaron. A befolyt összeg jelentős részét a Mikulás-napi ünnepség ajándékaira fordítják majd.


Tovább az archívumra