Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az aradi mártírok emlékezete

Az aradi mártírok emlékezete

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Városi ünnepségen emlékeztek meg az aradi vértanúk kivégzésének 167. évfordulójáról. A Batthyány téren tartott megemlékezésen Kévés Tamás alpolgármester mondott ünnepi beszédet, a Berze Nagy János Gimnázium tanulói pedig az egyik aradi vértanú, Lázár Vilmos életéből adtak elő jeleneteket. Az ünnepség idén is a Batthyány szobor megkoszorúzásával zárult.

167 éve ezen a napon egy visszafordíthatatlan folyamat indult el – jelentette ki Kévés Tamás alpolgármester ünnepi beszédében. A bukás ellenére ugyanis nem csak, hogy tovább élt, de tovább is erősödött a szabadság és a függetlenség eszméje. Kévés Tamás szerint most nem karddal, hanem a kimondott szavakkal kell harcolnunk, hogy ne albérlők, hanem tulajdonosok legyünk ebben az országban. Nem csak emlékezni vagyunk kötelesek, hanem követni elődeink eszméit. Minden hős példája adjon erőt küzdelmeinkben – mondta az alpolgármester.

Embernek maradni nehéz helyzetekben. Ezzel a címmel adtak műsort a Berze Nagy János Gimnázium tanulói, melyben az egyik aradi vértanú, Lázár Vilmos ezredes szabadságharcos szerepét elevenítették fel. Azét a vértanúét, aki nem nagy csatákban aratott győzelmeivel, hanem emberi helytállásával tűnt ki kortársai közül.

Lázár Vilmost 1849 október 6-án az aradi vértanúk közt elsőként végezték ki, kegyelemből golyó által. Hasonló módon, mint gróf Batthyány Lajos miniszterelnököt, akinek a gyöngyösi szobra előtt az ünnepség végén a város vezetői, valamint a pártok és társadalmi szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Magyarok a Barcáért - dokumentumfilm
15:55
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
16:15
Reklám
16:18
Csörgő-lyuk - természetfilm
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa - vallási műsor
18:13
Aktív kikapcsolódás a Mátrában - kisfilm
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság