Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Tiszta szavazás

Tiszta szavazás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Magánszemélyként ellenőrizte a névjegyzékben magát Erbeszkorn Tamás, az Együtt – a Korszakváltók Pártjának választókerületi elnöke a jegyzői irodában. Azt nézte meg, hogy szerepel-e aláírás a neve mellett. Mivel ő nem voksolt, a neve mellett nincs szignó, ám mivel az ellenzéknek kevés delegált szavazatszámlálója volt, felmerült a csalás lehetősége. Erbeszkorn Tamás nem talált hibát a névjegyzékben.

A szavazókörök több mint felében nem volt ellenzéki párt által delegált szavazatszámláló. Bár a népszavazás a többség hiánya miatt érvénytelen, Erbeszkorn Tamás az Együtt – a Korszakváltók Pártjának választókerületi elnöke magánszemélyként élt azzal a lehetőséggel, hogy a névjegyzékben utánanézett, nem csaltak e a választáson.

– Akár külföldön is előfordult, hogy tömegesen csalták el a szavazást, Magyarországon én még ezt nem tapasztaltam, ugyanakkor a nagy igyekezet az, amelyet mutatott a kormányzó párt, az benne hagyta a lehetőséget, hogy akár lehet csalás is a szavazás alkalmával – vélekedett.

Bárki számára nyitott a lehetőség, hogy magánszemélyként utólag belenézzen a névjegyzékbe, és saját adatait ellenőrizze – mondja a város jegyzője.

– Egyáltalán nem gyakori, sőt egyáltalán nem fordult még elő, ez volt az első eset, amikor egy választópolgár jelezte ezt az igényét. Ehhez tudni kell, hogy a választási törvény sem tartalmaz ilyen jellegű sem feladatot, sem pedig lehetőséget, ugyanakkor nem is tiltja – részletezte.

Dr. Kozma Katalin hozzátette: minden választási dokumentumot 90 napig őriznek, majd megsemmisítik.

A névjegyzékbe való betekintés nyílt volt, és többen is azt jelezték, hogy csatlakoznak Erbeszkorn Tamáshoz, a választókerületi elnök szerint, ha szoros lett volna az eredmény és érvényes lett volna a népszavazás, biztosan többen ellenőrizték volna a választás tisztaságát.


Tovább az archívumra