Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Védjegy a halfogyasztásért

Védjegy a halfogyasztásért

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Védjegy bevezetésével tenné népszerűbbé a halfogyasztást hazánkban a Földművelésügyi Minisztérium. A tervek szerint az első védjegyes halak és feldogozott termékek jövő karácsonykor kerülhetnek a piacra – mondta televíziónknak Udvari Zsolt főosztályvezető. A magyarországi halfogyasztás az egyik legalacsonyabb az unióban, ezen kívánnak a mostani kezdeményezéssel változtatni. Tavaly az egy főre eső halfogyasztás 6,3 kilogramm volt, míg az uniós átlag 24.

Jelenleg hazánkban a halgazdálkodási ágazatban nincs egy minden gazdasági szereplő által elfogadott és egységesen értelmezett minőségpolitika – emiatt nagyon sokféle minőségű halat állítanak elő, különböző megoldásokkal– mondta Udvari Zsolt, főosztályvezető, aki hozzátette: a probléma megoldására minőségi magyar hal tanúsító védjegyet szeretnének bevezetni.

– A Földművelésügyi Minisztérium megkezdte a minőségi magyar hal tanúsító védjegy kidolgozását, amelynek követelményrendszere feltétlen garanciát tud jelenteni a halvásárlók számára. Ahhoz, hogy egy friss halra, vagy haltermékre rákerülhessen a védjegy, annak egyrészt maradéktalanul meg kell felelni minden vonatkozó hazai és közösségi jogszabálynak, valamint a jó gyakorlat elvárásainak, itt a jó haltermelési gyakorlatra és a jó higiéniai gyakorlatra gondolok – fogalmazott Udvari Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője.

Másrészt a teljes termelési ciklus alatt nyomon követhetőnek kell lenni, amely során több ellenőrzés szavatolja a tökéletes minőséget.

A Földművelésügyi Minisztérium mindezek mellett népszerűsíteni is szeretné a halfogyasztást hazánkban.

– A Földművelésügyi tárca eltökélt célja, hogy a hal-és haltermékek fogyasztási kultúráját szélesítsük, erősítsük és ezzel is hozzájárulunk az egészséges táplálkozáshoz, hiszen a hal egy rendkívül egészséges élelmiszer, és a magyar lakosság egészségi állapotát is javíthatjuk azzal, hogy ha egészséges élelmiszereket fogyasztunk – tette hozzá a főosztályvezető.

Jelenleg elbírálás alatt van a minőségi magyar hal védjegynek a szabályzata, illetve elfogadása. Ha minden a tervek szerint halad, akkor jövő ilyenkor már a boltok polcain találkozhatunk a minőségi magyar halvédjegyes termékekkel.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A keddi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mesemondó - Hókirálynő 2. rész
09:13
Zeneiskolások előadása - Aladi Ronett - Rameau: Gavotte
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:35
Fórum 1. rész – közéleti magazin
10:01
Reklám
10:03
Fórum 2. rész – közéleti magazin
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:45
Moziklip - mozi magazin
10:58
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból
11:12
Reklám
11:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Hit világa – vallási műsor
18:16
Zeneiskolások előadása - Albert Viktória - Szelivanov: Tréfácska
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Sport7 1. rész – sport magazin
19:01
Reklám
19:03
Sport7 2. rész – sport magazin
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
20:12
Reklám
20:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság