Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mentési gyakorlat

Mentési gyakorlat

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Jégről mentési gyakorlatot tartottak a gyöngyösi és a hatvani tűzoltók és a katasztrófavédelem szakemberei. A nap folyamán a létrával, valamint a levegővel felfújt tömlővel történő mentést is gyakorolhatták.

Beszakadt a Tass-pusztai horgásztó jege egy ember alatt. – legalábbis ezt imitálták. Ehhez hasonló esetben hosszú évek óta nem kellett intézkedniük a Heves megyei tűzoltóknak. A tóhoz is csak a gyakorlat kedvéért érkeztek.

– Az egyik célunk az állomány felkészítése, hiszen viszonylag ritkán riasztják a tűzoltókat ilyen eseményekhez. A másik célunk pedig természetesen a lakosság tájékoztatása volt arról, hogy milyen szabályai vannak a jégen tartózkodásnak – mondta Tankóné Antal Erika megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A gyöngyösi és a hatvani tűzoltók több mentési módszert is kipróbálhattak a nap folyamán.

– A beavatkozó állomány több fajta módon fogja majd végrehajtani a speciális mentési mozzanatokat a rendelkezésre álló eszközeikkel, ami nem más, mint a létra és a mentőkötél. Ez lesz az első módszer, létra segítségével becsúsznak majd a sérülthöz, és így fogják kihúzni. Egy másik mentési módszer az lesz, hogy sűrített levegővel fogják feltölteni a tömlőt, amely sokkal jobban siklik a jégen, így könnyebben oda tudnak jutni az áldozathoz és így kiemelni a vízből – részletezte a szóvivő.

A 12-16 centiméter vastagságú jégen már biztonságosan lehet csúszkálni, korcsolyázni. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a hirtelen hőmérséklet-változások, illetve a tartósan enyhe időjárás megváltoztathatja a jég tulajdonságait. Ilyenkor veszélyessé válhat rajta tartózkodni. Ha valaki alatt beszakad a jég és vízbe kerül, körülbelül 15 perc áll a mentést végzők rendelkezésére. Azonban fontos, hogy ne kezdjünk felelőtlenül mások mentésébe, mert csak tetézhetjük a bajt. Aki ilyen balesetet lát, azonnal hívja a katasztrófavédőket.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
Közvetítés Gyöngyös város testületi üléséről – a közvetítés hosszától függően változhat műsorunk
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Észak-Macedónia
18:11
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Portugália
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:02
Reklám
19:05
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Őslovak leszármazottja a Hucul - dokumentumfilm
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság