Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Vadetetés

Vadetetés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A kemény téli hidegben, az erdőn élő vadaknak is nagyobb mennyiségű takarmányra van szükségük. Az erdészek ilyenkor szálas és szemes takarmánnyal táplálják a vadakat, hogy megőrizzék az állatok kondícióját. Az idei télre 200 tonnányi eleség áll rendelkezésre.

A keksz is kitűnő csemege a vaddisznóknak ebben a hidegben. A Mátrafüredi Erdészet Vadasparkjában a vaddisznók a gépkocsi közeledésére már is a kerítés mellett teremnek, tudják, hogy érkezik a takarmány. A vadetetés a szakemberek egyik legfontosabb feladata a téli hónapokban, hiszen így tudják jó kondícióban tartani a vadállományt. Az idei télen, 70 tonna szálas, 115 tonna szemes és 15 tonna lédús takarmány áll rendelkezésre.

Ilyenkor jó minőségű szálas és szemes takarmányt kapnak a vadak, a lédús eledel kővé fagyna a mínusz 18 fokos hidegben- mondja az erdészetvezető. Ez a lucerna széna még arra is jó, hogy vackot alakítsanak ki maguknak az állatok a szórón, hogy így vészeljék át ezt a rendkívüli hideget. Az erdészek nem csak a vadakat, hanem a madarakat is etetik, hiszen ilyenkor ők is nehezen jutnak eleséghez. A másik fő tevékenység ilyenkor az erdőn a vadászat, és a legintenzívebb hónap a január. Ilyenkor a társas vadászatok alkalmával turista utakat is lezárnak a biztonság érdekében.

A pénteki és szombati társasvadászatok miatti ideiglenes lezárásokról az erdészet tájékoztatja az erdőn járókat a közösségi oldalakon, sajtón és a turisztikai szervezeteken keresztül. A szakember kéri a túrázókat tájékozódjanak indulás előtt.


Tovább az archívumra