Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Több só – enyhébb menzaszabályok

Több só – enyhébb menzaszabályok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az idei év elejétől enyhítettek az iskolai étkeztetés korábbi szigorú szabályain, így kis mértékben újra több sót használhatnak az ételek elkészítése során. A szakmai szervezetek és a közétkeztetéssel foglalkozó cégek üdvözlik a változást, de kiállnak a változatos és egészséges étrend bevezetése mellett.

Sok diák szerint rontottak az ételeken a korábban bevezetett szigorítások, vagyis, hogy jóval kevesebb sóval készítik a menzákon az ételeket. Ezen a szabályozáson enyhítettek több szakmai szervezet kérésére ez év januárjától.

– Az egy-három és négy-hat év közötti korcsoportnál olyan mértékben levitték a megengedett hozzáadott sótartalmat, hogy só nélkül is, tehát már csak az alapanyagoknak az ételbe történő felhasználásával ezt a sómennyiséget képtelenség volt tartani és ezeket gyakorlati mérésekkel is tudtuk igazolni, amit szerencsére a minisztérium is elfogadott és innen indult meg az úgynevezett újratárgyalás – ismertette Smidné Vereb Julianna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége alelnöke.

A korábbi szabályozás következtében a megszokottól jóval különböző ízvilágú ételeket készítettek, amit a diákok is kevésbé kedveltek – mondja az egyik gyöngyösi közétkeztetéssel is foglalkozó cég vezetője.

– Olyan teljesen idegen ízvilág és teljesen olyan idegen ízek kerültek be ebbe a nagykonyhai, illetve nagy létszámú étkeztetésbe, ami nem szokványos a magyar konyha alapjait tekintve – fogalmazott Kósa László.

A szabályok enyhítését követően azonban kis mértékben újra több sót használhatnak majd az ételek elkészítése során.

– Az óvodai korcsoportnál ott, kettő grammot engedélyezett. Ezt fölemelték 5,5 grammra. A csak ebédszolgáltatásnál pedig három grammra az egy grammról, tehát jelentős mértékben történt itt változás. Az iskolai korcsoportnál pedig a napi egyszeri étkezésnél négy grammra emelték a 2-3,6 gramm közötti értéket – részletezte Smidné Vereb Julianna.

A gyöngyösi menzákon is lesz változás, amit hamarosan a diákok is érzékelni fognak.
Az enyhítés figyelembe veszi, hogy továbbra is egészséges mennyiségű fűszert használhassanak fel az ételkészítéshez és várhatóan a diákok is elégedettebbek lesznek a változással.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A szerdai adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Hit világa – vallási műsor
09:16
Zeneiskolások előadása - Albert Viktória - Szelivanov: Tréfácska
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:35
Sport7 1. rész – sport magazin
10:01
Reklám
10:03
Sport7 2. rész – sport magazin
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:45
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
11:12
Reklám
11:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mesemondó - Hókirálynő 3. rész
18:14
Zeneiskolások előadása - Ender Martin Dániel - Lohmann: Bajor polka
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
G25 – gazdasági magazin
19:02
Reklám
19:04
Sagittarius - Rejtett kincsek Magyarországon - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság