Az idei év elejétől enyhítettek az iskolai étkeztetés korábbi szigorú szabályain, így kis mértékben újra több sót használhatnak az ételek elkészítése során. A szakmai szervezetek és a közétkeztetéssel foglalkozó cégek üdvözlik a változást, de kiállnak a változatos és egészséges étrend bevezetése mellett.
Sok diák szerint rontottak az ételeken a korábban bevezetett szigorítások, vagyis, hogy jóval kevesebb sóval készítik a menzákon az ételeket. Ezen a szabályozáson enyhítettek több szakmai szervezet kérésére ez év januárjától.
– Az egy-három és négy-hat év közötti korcsoportnál olyan mértékben levitték a megengedett hozzáadott sótartalmat, hogy só nélkül is, tehát már csak az alapanyagoknak az ételbe történő felhasználásával ezt a sómennyiséget képtelenség volt tartani és ezeket gyakorlati mérésekkel is tudtuk igazolni, amit szerencsére a minisztérium is elfogadott és innen indult meg az úgynevezett újratárgyalás – ismertette Smidné Vereb Julianna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége alelnöke.
A korábbi szabályozás következtében a megszokottól jóval különböző ízvilágú ételeket készítettek, amit a diákok is kevésbé kedveltek – mondja az egyik gyöngyösi közétkeztetéssel is foglalkozó cég vezetője.
– Olyan teljesen idegen ízvilág és teljesen olyan idegen ízek kerültek be ebbe a nagykonyhai, illetve nagy létszámú étkeztetésbe, ami nem szokványos a magyar konyha alapjait tekintve – fogalmazott Kósa László.
A szabályok enyhítését követően azonban kis mértékben újra több sót használhatnak majd az ételek elkészítése során.
– Az óvodai korcsoportnál ott, kettő grammot engedélyezett. Ezt fölemelték 5,5 grammra. A csak ebédszolgáltatásnál pedig három grammra az egy grammról, tehát jelentős mértékben történt itt változás. Az iskolai korcsoportnál pedig a napi egyszeri étkezésnél négy grammra emelték a 2-3,6 gramm közötti értéket – részletezte Smidné Vereb Julianna.
A gyöngyösi menzákon is lesz változás, amit hamarosan a diákok is érzékelni fognak.
Az enyhítés figyelembe veszi, hogy továbbra is egészséges mennyiségű fűszert használhassanak fel az ételkészítéshez és várhatóan a diákok is elégedettebbek lesznek a változással.