Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Leszakadó térség?

Leszakadó térség?

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

„Földet csak az örököljön, akinek a tudása is megvan a műveléséhez!”- a vidéki agrárium és a térség gazdáinak helyzetéről tartott sajtótájékoztatót az Mszp. A párt szerint a mezőgazdaság egy gyorsan fejlődő ágazat, viszont ugyanannyi földdel egyre több embert kell kiszolgálniuk a gazdáknak. Ehhez kevés támogatást kapnak, nehéz földet vásárolniuk, és nincs megfelelő szakképzés sem ehhez a szakmához. A párt szerint Gyöngyös térsége erősen lemarad a megyéhez képest.

Elutasítja a helyi gazdák érdekeit a kamara, késnek az állami támogatások, nincs megfelelő szakképzés. Nehéz helyzetben vannak hazánk és a térség gazdái, ezért tenni kell értük- mondják egyhangúan az Mszp-s képviselők legutóbbi sajtótájékoztatójukon. Gyöngyös leszakadt, Eger, Heves és Hatvan is nagyobb mértékben fejlődik, kevés a beruházás, sokan külföldre kényszerülnek, miközben a helyi gazdáknak egyre nehezebb a helyzetük – mondja a megyei

– Az hogy az agrárkamara miként dolgozik, rengeteg gazda jelezte, hogy hagy némi kívánni valót maga után, hiszen részrehajlóak, és rengeteg gazda tudja ezt bizonyítani – részletezte Orosz Bálint János.

Fontos lenne, hogy a kamara a gazdák érdekeit tartsa szem előtt. A képviselők úgy látják, földet csak annak lenne szabad művelnie, akinek megvan hozzá a tudása is. Ez azonban megfelelő szakképzés nélkül szinte lehetetlen. A jövőben azonban a volt főiskolai rektor szerint ez változni fog.

– Én azt gondolom, hogy Észak-Magyarország agrárszakember képzése, az Gyöngyös centrikus lesz, de azzal, és amiről beszéltünk is, hogy el kell érni, hogy a szakmunkások képzéseinek irányítását is ebből a központból oldják meg, amely központ viszont majd Gödöllőhöz fog tartozni – vélekedett dr. Magda Sándor.

Ha a megfelelő szakképzést megkapják a diákok, egy nagy előrelépés lesz, azonban ez még nem elég-mondta a párt országos elnökhelyettese.

– Olyan vállalkozásokat kell bevonni a gyakorlati képzésbe, akik a jelenlegi kornak a legmagasabb szintjén végzik ezt a tevékenységet, ugyanis arra a mai oktatásunk még nem képes, hogy a nagyon dinamikusan változó és precíziós irányba elmenő agrártermelést, ez igaz az állattartásnál, igaz a növénytermesztésnél is, hogy segítsék – tette hozzá Gőgös Zoltán.

A párt választási programjában fontos szerephez jut a vidék fejlesztése.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A csütörtöki adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Mesemondó - Pamela Dalton: A milliomos macska 3. rész
09:14
Molnár Dániel - Az otthon ott van
09:17
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
10:03
Reklám
10:05
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
11:12
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Mesemondó - Pamela Dalton: A milliomos macska 4. rész
18:13
Molnár Dániel - Azért vannak a jó barátok
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Összefoglaló a gyöngyösi ’56-os megemlékezésről
19:01
Reklám
19:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság