Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Leszakadó térség?

Leszakadó térség?

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

„Földet csak az örököljön, akinek a tudása is megvan a műveléséhez!”- a vidéki agrárium és a térség gazdáinak helyzetéről tartott sajtótájékoztatót az Mszp. A párt szerint a mezőgazdaság egy gyorsan fejlődő ágazat, viszont ugyanannyi földdel egyre több embert kell kiszolgálniuk a gazdáknak. Ehhez kevés támogatást kapnak, nehéz földet vásárolniuk, és nincs megfelelő szakképzés sem ehhez a szakmához. A párt szerint Gyöngyös térsége erősen lemarad a megyéhez képest.

Elutasítja a helyi gazdák érdekeit a kamara, késnek az állami támogatások, nincs megfelelő szakképzés. Nehéz helyzetben vannak hazánk és a térség gazdái, ezért tenni kell értük- mondják egyhangúan az Mszp-s képviselők legutóbbi sajtótájékoztatójukon. Gyöngyös leszakadt, Eger, Heves és Hatvan is nagyobb mértékben fejlődik, kevés a beruházás, sokan külföldre kényszerülnek, miközben a helyi gazdáknak egyre nehezebb a helyzetük – mondja a megyei

– Az hogy az agrárkamara miként dolgozik, rengeteg gazda jelezte, hogy hagy némi kívánni valót maga után, hiszen részrehajlóak, és rengeteg gazda tudja ezt bizonyítani – részletezte Orosz Bálint János.

Fontos lenne, hogy a kamara a gazdák érdekeit tartsa szem előtt. A képviselők úgy látják, földet csak annak lenne szabad művelnie, akinek megvan hozzá a tudása is. Ez azonban megfelelő szakképzés nélkül szinte lehetetlen. A jövőben azonban a volt főiskolai rektor szerint ez változni fog.

– Én azt gondolom, hogy Észak-Magyarország agrárszakember képzése, az Gyöngyös centrikus lesz, de azzal, és amiről beszéltünk is, hogy el kell érni, hogy a szakmunkások képzéseinek irányítását is ebből a központból oldják meg, amely központ viszont majd Gödöllőhöz fog tartozni – vélekedett dr. Magda Sándor.

Ha a megfelelő szakképzést megkapják a diákok, egy nagy előrelépés lesz, azonban ez még nem elég-mondta a párt országos elnökhelyettese.

– Olyan vállalkozásokat kell bevonni a gyakorlati képzésbe, akik a jelenlegi kornak a legmagasabb szintjén végzik ezt a tevékenységet, ugyanis arra a mai oktatásunk még nem képes, hogy a nagyon dinamikusan változó és precíziós irányba elmenő agrártermelést, ez igaz az állattartásnál, igaz a növénytermesztésnél is, hogy segítsék – tette hozzá Gőgös Zoltán.

A párt választási programjában fontos szerephez jut a vidék fejlesztése.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A magyarság totemállatainak nyomában - ismeretterjesztő film
15:21
Cimbaliband Balkan Projekt - Temelia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:12
Világörökség - Betlér
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság