Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Béremelés: sok a kiadás

Béremelés: sok a kiadás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Probléma nélkül fogadta el idei költségvetését az orvosi mikro társulás, valamint a rekultivációs társulás, a Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulás viszont módosításokkal, és 40 millió forintos többlet költséggel számolta költségvetését. A bérminimum emelés miatt keletkező plusz költségeket több módon próbálja pótolni a társulás.

Egyhangúlag szavazták meg az orvosi mikrotársulás, valamint a rekultivációs társulás idei költségvetését, viszont volt mit átbeszélni a kistérség többcélú társulás félmilliárd forintos főbüdzséjén. Idén ugyanis plusz kiadásokkal kell számolniuk, például a bérminimum megemelésével, amelyhez támogatást viszont nem kaptak az önkormányzatok. Ez nagymértékben csonkítja az idei évi költségvetését a társulásnak.

– 125 dolgozóból 108-at érint a garantált béremelés, ez egy 40 milliós többlet kiadást eredményez a kistérségnek, amit a településeknek kell összeadni, és ebből a legnagyobb Gyöngyös, minket több mint 30 millió forinttal érint – ismertette a társulás elnöke, Gyöngyös polgármestere, Hiesz György.

A társulás ezért igyekszik takarékoskodni. Felmerült például, hogy irodájukat eladják, és a hivatalban felszabadult irodák egyikét fogják használni. Ezzel három millió forintot spórolhatnak. De ezen kívül is felmerült egyéb megoldás.

– Az idősek bentlakásos otthonába idéntől gyakorlatilag egy belépési díjat, egy egyszeri hozzájárulást fogunk kérni, ami durván 15 millió forintot jelent, a másik, hogy bizonyos béren kívüli juttatásokat, ha átmenetileg is, nagyon remélem, el fogunk venni a dolgozóktól, ez is egy ilyen tízmilliós összeg – sorolta.

Hiesz György hozzátette: attól tart, hogy ha jövőre is lesz béremelés, vagy valamilyen más kötelező kifizetés, azt már nem fogja elbírni a költségvetés, miközben a kistérségben jelenleg rengeteg szolgáltatás kifogástalanul működik és a települések vezetői is elégedettek.


Tovább az archívumra