Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Elfogadták a költségvetést és döntöttek az ösztöndíj-rendeletről

Elfogadták a költségvetést és döntöttek az ösztöndíj-rendeletről

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Elfogadta a város 2017-es költségvetését a gyöngyösi képviselő-testület februári végi ülésén. A képviselők döntöttek arról a rendeletről is, amely a havi negyvenezer forintos önkormányzati ösztöndíj pályázati feltételeit tartalmazza.

A képviselők utoljára módosították, és ezzel véglegesítették a város 2016-os költségvetését, amely az utolsó negyedév tényadatainak átvezetése után is egyensúlyban maradt. Ezt követően a 2017-es büdzsét tárgyalták. Az idei költségvetés a koncepció és az első fordulós javaslat tárgyalása, valamint a február elején tartott közmeghallgatás után került újra a grémium elé. A 7,7 milliárd forintos főösszegű költségvetés 39 millió forintos általános tartalékot tartalmaz, és az előző évekhez hasonlóan takarékos gazdálkodást irányoz elő. A büdzsé mintegy 2,8 milliárd forintos helyiadó-bevétellel számol, amely mintegy 62 millió forinttal haladja meg a 2016-ra tervezett összeget. Az adóbevételek legnagyobb részét, több mint 2,2 milliárd forintot a helyi iparűzési adóból remélt összeg teszi ki. A költségvetésben mintegy 535 millió forint összegű beruházás szerepel. Ebből az összegből út- és járdaépítésre valamint – felújításra, új gyalogátkelőhelyek kialakítására és parkolók építésére összesen mintegy 217 millió forint jut majd. Új játszóterek építésére és a meglévők fejlesztésére 21 millió forintot fordít az önkormányzat az idén. Kulturális tevékenységet folytató civil egyesületek támogatására idén közel 15 millió forintot, sporttevékenység támogatására 93 millió forintot különítettek el, alapítványok támogatására pedig 21 millió forintot fordíthat az önkormányzat.

A testület elfogadta az önkormányzati ösztöndíjrendszer bevezetéséről szóló rendelettervezetet is. A felsőoktatási tanulmányok támogatására szolgáló ösztöndíjra olyan gyöngyösi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező 35 évnél fiatalabb személyek pályázhatnak, akik valamelyik támogatott felsőoktatási képzésre jelentkeznek, vagy a támogatott képzések valamelyikén tanulnak. Az elbírálás során az önkormányzat tanulmányi eredmények és szociális szempontok egyidejű értékelésével dönt, és egy évben legfeljebb öt hallgató tanulmányait finanszírozza. Az ösztöndíjat elnyert pályázóknak vállalniuk kell, hogy gyakorlati idejüket az önkormányzat szervezeténél, intézményénél vagy cégénél töltik, és a képzés elvégzését követő három évben ezen szervezetek valamelyiknél dolgoznak majd. A pályázat jelentkezési határideje augusztus 31., a részletes pályázati kiírást március 15-ig teszi közzé az önkormányzat.


Tovább az archívumra