Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Légúti fertőzések

Légúti fertőzések

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem csak gyerekeket érint a vírusos hörgőgyulladás, Gyöngyösön a felnőttek közül is egyre többen szenvednek ettől a betegségtől. Dr. Nagy Éva háziorvos elmondta: érzékelhető a megnövekedett betegszám, a betegség oka pedig az influenza utáni felülfertőződés, valamint a levegő szennyezettsége, a szmog is hozzájárul a légúti megbetegedések kialakulásához. A hörgőgyulladást minden esetben antibiotikummal kell kezelni.

Légzést hallgat Dr. Nagy Éva háziorvos, majd oxigénszintet mér. Rutinvizsgálatok zajlanak a rendelőben, és egyre többen fordulnak hasonló panaszokkal orvoshoz. Térségünkben az influenzajárvány ugyan lecsendesedett, azonban sokan felülfertőződtek, és köhögéssel, magas lázzal és orrfolyással fordulnak orvoshoz. A legyengült immunrendszer azonban a levegőszennyezésre is érzékenyen reagálhat.

– A múlt héten és az előző héten ez a nyirkos, hideg, ködös, szmogos idő, ez nagyon-nagyon sokban rontott még az egészséges betegeknek is a légző felületén, tehát rontott rajta, és ilyenkor sokkal könnyebben megtapad a baktérium, sokkal nehezebben szakad fel a váladék, és így könnyebben lesz gyulladás – sorolta a háziorvos.

Ha valaki egy nátha, vírusfertőzés után elkezd köhögni, szinte minden esetben orvoshoz kell fordulni és antibiotikumot szedni. A gyorsabb felépülés érdekében azonban mi magunk is tehetünk.

– Nagyon fontos a folyadék, ebben az esetben is, mert nem szárad be a váladék a hörgőkbe, könnyebben fel tudja köhögni a beteg, könnyebben ki tudja üríteni a tüdejéből, köptetőt általában az orvos is javasol, vagy már a betegek is be szokták szerezni, orrcsepp, orrspray – tanácsolta.

Dr. Nagy Éva szerint fontos, hogy a betegek ne menjenek be a munkahelyükre, és a továbbfertőzés megelőzése érdekében gyakran szellőztessenek, tüsszögéskor, köhögéskor tegyék a szájuk elé a kezüket, és figyeljenek oda a gyakori kézmosásra.


Tovább az archívumra