Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megyénkben is hatalmas károkat okozott a majd kéthónapos csapadékhiány a földeken

Megyénkben is hatalmas károkat okozott a majd kéthónapos csapadékhiány a földeken

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A megyei agrárkamara ülésén kiderült: a hevesi termőterületek legalább olyan komoly aszálykárokat szenvedtek, mint Jász-Nagykun-Szolnok megye.

A megyei agrárkamara ülésén kiderült: a hevesi termőterületek legalább olyan komoly aszálykárokat szenvedtek, mint Jász-Nagykun-Szolnok megye.

Hetven napja nem hullott csapadék, kivéve az elmúlt hétvégét, de ez már csak a szemek kitelítődésén javít, a tőszám és a szemszám gyenge lesz. Nedvesség nélkül a műtrágyázás és a növényvédelem sem lehet eredményes, így térségünkben is csak az elmúlt évi termésátlag hatvan százaléka érik be az idén. Boldog térségében például a legjobb lenne újravetni mindent, hiszen ott 67 napig nem volt mérhető csapadék. Dr. Forgács Barna, a Magyar Agrárkamara elnöke jelezte: a betakarítás előtt korai lenne a kárbecslés, de országos szinten tízmilliárdos veszteséget okozhat az aszály.

A szakember tudatta: az ország keleti részében 200 milliméterrel kevesebb eső esett, mint az ötvenéves átlag. Dr. Forgács Barna úgy vélte: az állattenyésztésre gyakorolt hatást is veszteségként kell majd számontartani, hiszen drágul a takarmány:

Mivel a nálunk északabbra fekvő országokra hullt elég eső, ez is hátrányosan érinti majd a magyar termelőket a piaci versenyben.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2009-06-10 )

Tovább az archívumra