Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Babamentő inkubátor Gyöngyösön is

Babamentő inkubátor Gyöngyösön is

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Új babamentő inkubátort helyeztek el a Bugát Pál Kórház Erzsébet királyné úti főbejáratánál, ezzel lehetőséget adva azoknak az újszülötteknek, akiket nem tudnak, vagy nem akarnak felnevelni biológiai szülei. Az orvosok abban bíznak, hogy így még több kisbabát menthetnek meg, hiszen a rendszer teljes anonimitást biztosít, így büntetés nélkül lemondhat a gyermekéről a szülő. Az inkubátorházat Juhász Ferenc apát kanonok áldotta meg.

„Aki megment egy életet, egy világot ment meg”- kezdte beszédét Weisz Péter, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház főigazgatója az új babamentő inkubátor ünnepélyes átadóján. Heves megyében Eger és Hatvan után immár városunkban is megteremtődött az a lehetőség, hogy azok a szülők, akik nem tudnak, vagy nem akarnak gondoskodni gyermekükről, az inkubátorba helyezéssel esélyt adhatnak az újszülöttnek, hogy örökbefogadással gondoskodó házaspárhoz kerüljön.

– Egyetlen egy gyermek halála is értelmetlen halál és remélem, hogy szerepet tudunk játszani abban, hogy Gyöngyösön minden gyerek élve marad és minden gyereknek jövője lesz, ez nagyon fontos. Azonnal becseng az osztályon, és onnan ellátásban részesítik – részletezte Weisz Péter, a kórház főigazgatója.

A szülőnek egy jelzőcsengőt kell megnyomnia, de az inkubátort belülről egy kamera is figyeli, így azonnal tudják észlelni az orvosok, ha újszülött került az inkubátorba. Ez egy modern berendezés, a beruházás összköltsége pedig több mint hárommillió forint, amelyet sokban köszönhet a kórház Horváth László országgyűlési képviselőnek – tette hozzá a főigazgató. Horváth László az átadón hangsúlyozta: egyedül a babamentő inkubátor használatával nem követ el bűncselekményt az, aki lemond újszülött gyermekéről.

– Hogy ha valaki itt helyezi el a nem vállalt csecsemőt, akkor a rendőrség nem nyomoz az ügyben, még egyszer mondom nincs büntetőjogi felelősség, és minden jogi lehetőség is megvan arra, hogy minél előbb örökbefogadásba kerüljön az a csecsemő, aki itt kezdi nagyon nehezen az életét – fogalmazott.

A készüléket 1896-ban találták fel, Magyarországon az első inkubátort 1996-ban helyezték el Budapesten. Amennyiben a szülő a gyermekét „nem megfelelő” helyen hagyja, az akkor is bűncselekménynek számít, ha a baba életben marad. Az átadó ünnepségen hangsúlyozták: a lehetőség már megvan, de a legjobb az lenne, ha nem kellene használniuk a most beszerzett babamentő készüléket, hanem minden baba kórházban születne.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A keddi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mesemondó - Hókirálynő 2. rész
09:13
Zeneiskolások előadása - Aladi Ronett - Rameau: Gavotte
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:35
Fórum 1. rész – közéleti magazin
10:01
Reklám
10:03
Fórum 2. rész – közéleti magazin
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:45
Moziklip - mozi magazin
10:58
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból
11:12
Reklám
11:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Hit világa – vallási műsor
18:16
Zeneiskolások előadása - Albert Viktória - Szelivanov: Tréfácska
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Sport7 1. rész – sport magazin
19:01
Reklám
19:03
Sport7 2. rész – sport magazin
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
20:12
Reklám
20:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság