Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A káros anyag megsemmisítése pénzbe kerül, ehelyett akár el is lehetne adni szénként

A káros anyag megsemmisítése pénzbe kerül, ehelyett akár el is lehetne adni szénként

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ez az alapgondolata egy Gyöngyösön folyó izgalmas kísérletnek, mely a szennyvíziszap hasznossá tételét tűzte ki célul. A sajtó számára ma prezentálták az eddigi eredményeket.

Hiesz György polgármester évtizedekkel ezelőtt, hallgatóként vett részt olyan kísérletekben, mint amelyeknek most mutatták be részeredményeit a városi szennyvíztelepen. Szénport keverve a veszélyes hulladéknak minősülő szennyvíziszaphoz a legújabb kutatások szerint éghető terméket nyerhetünk. Az elegy ráadásul a termőtalaj javítására is hasznosítható, ahelyett, hogy súlyos összegekért elhelyezzék valahol, amit az EU úgy sem díjazna – hangzott el az egyik feltalálótól, Dr. Stadler Jánostól.

A mai sajtóbejárás során bemutatták az a magyar találmányú gépet is, mellyel kis méretekben sikerült előállítani az új anyagot, melyet Horton kertészeti körülmények között tesztelnek.

A kutatásban a VG Zrt., és két feltaláló vesz részt, a Károly Róbert Főiskola és a Mátrai Erőmű Zrt. közreműködésével.A leglényegesebb feladat most az üzemi szintű előállítás módszertanának megállapítása, a próbaüzemhez a kutatók és a VG Zrt. pályázni kíván, hiszen úgy vélik: világszínvonalú eljárás készül a város szélén. Elhangzott: a város számára akár imázsnövelő hatása is lehet a kísérletnek, ha beválik, és elterjed az eredménye. A Mátrai Erőmű mindehhez ingyen biztosítja a szükséges szénport, és ígéretet tett a késztermék visszavásárlására is.

Faragó Zoltán


Tovább az archívumra