Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szakmák éjszakája

Szakmák éjszakája

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A tavalyi sikerek után idén április végén is megrendezik a Szakmák Éjszakája elnevezésű rendezvényt. Országosan 44, többek között az Egri Szakképzési Centrum is csatlakozott a lehetőséghez, hogy minél több diák részleteiben is megismerhesse a különböző szakmákat. Fábri Eufrozina a Centrum főigazgatója Fórum című műsorunkban elmondta: tapasztalataik szerint a pályaválasztás előtt álló fiatalok keveset tudnak a térségben tanulható szakmákról.

Összes tagintézményével csatlakozott az idei Szakmák Éjszakája programhoz az Egri Szakképzési Centrum. Gyöngyösön a József Attila Szakképző Iskola által tanított szakmákat ismerhetik meg- mondta Fábri Eufrozina, az Egri Szakképzési Centrum főigazgatója Fórum című műsorunkban. Úgy látja, a pályaválasztás előtt álló fiatalok ugyanis keveset tudnak a különböző szakmákról és azok tanulási lehetőségeiről.

– Próbáld ki, Csináld meg, Ismerd meg! Tulajdonképpen ebben az egy jelmondatban már benne van az a történet, ami most lényegében megvalósul, hogy az érdeklődők tevőleges részeseivé válhatnak ennek az estének. Konkrétan bemutatjuk a szakmákat, konkrét elképzeléseket tudunk adoptálni a fiatalok számára – fogalmazott Fábri Eufrozina, az Egri Szakképzési Centrum főigazgatója.

Ez azért is fontos – tette hozzá a főigazgató – mert tavaly szeptembertől új szakképzések is indultak Heves megyében, így olyan szakmák iránt is érdeklődhetnek a diákok, amelyek korábban elérhetetlenek voltak a térségben. A munkaerő-hiányról pedig egyre többet lehet hallani Gyöngyös környékéről is, így nagy szükség van a szakmákat tanuló pályakezdőkre. Aki hiányszakmát tanul, ösztöndíjban részesülhet, és később biztos munkahelye is lehet.

– A hozzánk érkező fiatalok a szakmák vonatkozásában duális képzésben vehetnek részt, és az a tanuló, aki duális képzésben tanul tovább, tanulószerződés megkötésére nyílik lehetőség, és természetesen a tanulószerződés alatt is juttatásban részesül a tanuló – sorolta.

Fábri Eufrozina szerint a szakképző iskolák segítik a fiatalok itthon tartását, valamint a megye gazdaságának növekedését. Az április 21-i rendezvényre nem csak a pályaválasztás előtt álló fiatalokat várják, hanem a szülőket is, és azokat a felnőtteket, akik felnőttképzésben tanulnának, hiszen a szakképzési reform óta a második OKJ-s szakma megszerzése is ingyenes.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor