Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Junior akadémiai esték

Junior akadémiai esték

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az országban elsőként Gyöngyösön elindult a junior akadémiai esték sorozata. Az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi campusán futó, a felnőtteknek szóló Akadémiai Esték kistestvéreként létrejött sorozat az általános iskolások számára szeretne hasznos információkat adni a tudomány világából. Az első program egy rendhagyó biológiaóra volt, amelyen Horkai Zoltán a Kárpát-medencében élő farkasokról tartott előadást. Az esemény vitathatatlan főszereplője azonban a két élő szürkefarkas, Dakota és Bolkó volt.

Szokatlan összetételű hallgatóság gyűlt össze a campus nagyelőadójában. A gyöngyösi általános iskolákból érkezett diákcsoportok azért regisztráltak az eseményre, hogy részt vegyenek egy rendhagyó biológia órán. A most induló Junior Akadémiai Esték első előadásán a szürke farkasok életébe tekinthettek bele – egészen közelről.

Horkai Zoltán állatkordinátor évtizedek óta foglalkozik vad és domesztikált állatok képzésével. 23 farkast nevel, közülük Dakota és Bolkó az, akik a leginkább elviselik az ember közelségét. Őket hozta el erre az alkalomra.

Horkai Zoltán elmondta, szeretnék eloszlatni az évszázadok óta berögzült téveszméket a farkasokkal kapcsolatban. Ezeknek az állatok ugyanis ha egészségesek, egyáltalán nem veszélyesek az emberre. Rendes esetben csak az apróbb, könnyebben zsákmányolható állatokra vadásznak. Magyarországon pedig ezekből bőven van. A szürke farkas védett állat, aminek az ökológiai körforgásban óriási szerepe van. A problémamegoldó képessége pedig jobb mint a kutyának, ugyanis nem függ az embertől.

Ezek a farkasok azért nem kapnak szájkosarat, mert nincs rá szükség. Így az előadás második felében odamehettek a gyerekek hozzájuk és különösebb veszély nélkül meg is simogathatták őket. Ha farkas simogatást nem is ígérnek a szervezők a sorozat következő, őszi előadására, a tervek szerint meglepetésekben akkor is lesz része az érdeklődőknek.


Tovább az archívumra