Kezdőlap » Hírek - Aktuális » „Segélykiáltás a Mátráért”

„Segélykiáltás a Mátráért”

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Településvezetők valamint az idegenforgalomban dolgozók tartottak sajtótájékoztatót az elmúlt héten kialakult katasztrófahelyzetről, amit a nagy hó okozott a Mátrában. A felek az idegenforgalom fejlődése és az ott élők érdekében közösen keresik a megoldást, hogy többet ne fordulhasson elő, hogy több százan maradnak napokra áram nélkül.

– Szerda reggel a közútkezelő elsőként felküldött hókotrója, miután nem volt rajta első hajtás, az Ózon felett 300 méterrel elakadt és ő okozta a második forgalmi akadályt. Egy nap után tudták onnan kiszabadítani és elvinni. Szerda délben a második hókotró valahol Háza és a házai parkoló között belecsúszott az árokba – a Mátrában töltött napok alatt testközelből megtapasztalt állapotokat ismertette Klausmann Viktor a sajtótájékoztatót összehívó településvezetőknek és idegenforgalmi szakembereknek. A Felső Mátrában 6 településen 500 állandó lakos él, több mint kétezren pedig a turizmusban dolgoznak, vagy abból élnek ebben a térségben. Az ő életüket lehetetlenítette el napokra a múlt héten két nap alatt lehullott 60 centiméter hó és az áramszünetek. A Mátrának ezen a részén az áramkimaradások nem csak ilyen szélsőséges körülmények között okoznak problémákat.

– Nagyon sok milliárdos befektetések, magántőke, önkormányzati, állami, európai uniós forrásból nagyon sok olyan idegenforgalmi fejlesztés következett be, ahova rengeteg turista jön. A statisztika azt mutatja, hogy a Felső Mátra, illetve Háza, Sástó, Kékes forgalma ugrásszerűen növekszik évről évre. Ebben a helyzetben nem lehet otthagyni ezeket az embereket, ezeket a vállalkozásokat, a turistákat alapvető szolgáltatások nélkül – vélekedett Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

A Felső Mátrában élőket a hó napokra elvágta a külvilágtól. Mátraszentimre polgármestere elmondta, a rosszindulatú híresztelésekkel ellentétben figyeltek a lakosokra, melegedőhelyeket jelöltek ki és segítséget nyújtottak a lakosoknak az alapvető élelmiszerek beszerzésében is.

– Már szerda-csütörtök-pénteken az önkormányzat konyhájából tudtunk minden nyugdíjasnak a 6 településre meleg ételt szállítani. Volt, hogy gyalog kellett lemennünk több 100 métereket a 60 centis hóban. Már csütörtökön és pénteken felhozattuk az önkormányzat által működtetett patikába Gyöngyösről a patikust – sorolta Stuller András.

Az elmúlt hét eseményeit a helyiek mellett talán a Felső Mátra idegenforgalma sínylette meg legjobban. Az anyagi kár mellett a pénzben nem mérhető hatásokkal is számolni kell.

– Körülbelül 6-700 ezer forintba került csak a hóeltakarítás. Azon felül az áramkimaradás miatt számítógépek, vezérlőrendszerek, kazánautomatikák mentek tönkre. Ezek is több millió forintot jelentenek. És van az a kár, amit pénzben nem tudunk mérni, csütörtökön reggel mindenki elutazott. Volt aki türelemmel, megértéssel kezelte, volt aki felháborodva – magyarázta Hoffmann József, az Ózon Hotel Mátraháza tulajdonosa.

A felek közösen keresik a megoldást. Mint elhangzott: hogy a jövőben ne fordulhasson elő, hogy több százan maradnak napokra áram nélkül, nagyobb szakítószilárdságú vezetékek használatára, vagy földkábelek lefektetésére lenne szükség ebben a térségben.


Tovább az archívumra