Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Önkéntesek vetélkedtek

Önkéntesek vetélkedtek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A hétvégén rendezték meg a Heves megyei önkéntes tűzoltók hagyományos versenyét Abasáron. A harmincöt csapat részvételével zajló esemény mára nemzetközivé nőtte ki magát, hiszen idén már Erdélyből, Szlovákiából és Ausztriából is érkeztek vendégcsapatok.

Ragyogó időben, de olykor vizesen küzdöttek az önkéntes tűzoltók a megyei szövetség hagyományos versenyén. A tizenkét településről érkező harmincöt csapatnak ez alkalommal is minél gyorsabban és precízebben kellett megoldaniuk a gyakorlatokat, mind férfi, mind pedig női kategóriában.

– Két kategóriába soroljuk be a csapatokat, az egyik a hagyományőrző vizes szerelés. Ez szeretik jobban, ez egy technika sport. Kismotorfecskendővel kell szerelni két sugarat, az ifjúságiaknak pedig gépjárműfecskendőről kell ugyanezt a feladatot végrehajtani. A CTIF az egy nemzetközi szerelési szabályzat, amely szerint szintén két sugarat kell megszerelni a csapatoknak, viszont víz nélkül – sorolta Füzy Andrea, a Heves Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke.

A gyorsaságon volt a hangsúly a hagyományőrző vizes szerelésnél, ahol először üzembe kellett helyezni a berendezéseket, majd szakszerűen elkezdeni az oltást. A csapatok ezt a feladatot várták a leginkább nem csoda, hogy a női mezőnyben legtöbben elégedettek is voltak a teljesítményükkel.

– Bélapátfalváról jöttünk, túl vagyunk most a vizesen és a CT-n. A második annyira nem sikerült jól, viszont az elsőben nagyon bízom. Szerintem a lányok nagyon-nagyon jó eredmény értek el, mert nagyon sokat dolgoztak vele – mondta Szink.: Sike Beatrix, a Bélapátfalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja.

A bélapátfalvai lányoknak jók voltak a megérzései, hiszen végül megnyerték a vizes kategóriát. A precizitást és a pontos, fegyelmezett végrehajtást értékelték a víz nélküli szerelésnél, ahol két bőrtömlőt kellett az osztóvillával összeszerelni, majd a folyamat végén a sugárcsőhöz rögzíteni.

– CTIF versenyszerelésről volt éppen szó az öregfiúk csapatával. Elég komoly fizikai felkészülés és taktikai dolog áll a háttérben, tehát sok információt kell megtanulnunk, természetesen versenyszabályzat szerint – magyarázta Szabó András, az Abasári Önkéntes Tűzoltó Egyesület rajparancsnoka.

Ebben a kategóriában a házigazda Abasári Önkéntes Tűzoltó Egyesület szerepelt a legjobban, hiszen férfi és női csapatuk is első helyen végzett, míg a hagyományos vizes oltásban szintén az élen zárt férfi csapatuk.


Tovább az archívumra