Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Rajzanak

Rajzanak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Míg nyár elején a méhek rajzása, addig nyár végén a darazsak inváziója okoz problémákat. Az elmúlt hetekben sok dolguk akadt a méhészeknek. Közintézményekről, családi házakról, kéményekből, szellőzőkből kell méhrajokat eltávolítaniuk. A szakemberek kérik, akik ilyen problémával szembesülnek, mindenképpen kérjenek segítséget.

Méhcsalád befogásán dolgozik a méhész a gyöngyösi zsinagóga épületénél. Tavasz végén, nyár elején sok dolguk akad a szakembereknek, egy nap akár 4-5 helyre is riasztják őket. Az pedig, hogy hova fészkelik be magukat ezek a 15-20 ezer szárnyasból álló családok, kiszámíthatatlan.

– Ők a szellőzőkbe, a lakások, emeletes házak szellőzőibe, bárhova, ahova olyan üreget találnak, amiben úgy gondolják, hogy tudnak családot alapítani, akkor oda fognak költözni – magyarázta Reszegi Sándor méhész.

Vannak, akik önállóan, házi praktikákat alkalmazva próbálják meg eltávolítani a padlásokba, épületekbe fészkelt méheket. Ez azonban veszélyes lehet. A méhek ugyanis akkor támadnak, ha veszélyben érzik magukat. A szakemberek azt tanácsolják, hívjunk segítséget, ha méhraj költözött például házunk szellőzőjébe.

– A katasztrófavédelem csak abban az esetben végzi térítésmentesen a méh, illetve darázsfészkek eltávolításával kapcsolatos feladatokat, ha a rovarok közvetlen életveszélyt és sérülésveszélyt jelentenek. Ilyen eset például amikor forgalmas közterületen, óvodában, iskolában telepednek meg ezek az állatok – jegyezte meg Tankóné Antal Erika, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A befogást végző méhészek listája folyamatosan frissül és bárki számára elérhető a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.


Tovább az archívumra