Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyorsan érik a gyümölcs

Gyorsan érik a gyümölcs

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A hirtelen jött tartós hőség felgyorsította a gyümölcsök érését, így már hazai kajszibarack is van a piacokon. Gyöngyös térségében a jégverés károsította a termést, a terméskiesés becslések szerint 50 százalékos, és a minőséget is megpecsételte az időjárás.

A cseresznye és a korai sárgabarack már le is érett, a középérésű fajtákat is lassan szedni lehet. A hirtelen jött 30 fok feletti nappali hőmérséklet felgyorsította a gyümölcsök érését. Most már jól látható, hogy a barackok minőségét és mennyiségét hogyan befolyásolta az időjárás.

Ennek a nyomai jól láthatók, szinte egy ép sárgabarackok sincs a gallyakon. A fákon szépen van gyümölcs, mégis jelentős az időjárás okozta kár – mondja Székely Zoltán.

A jégverés ellenére a barackok egészségesek, vastag húsú, jó ízű a gyümölcs. A piacon még magas a barack ára, ott 600 forintért árulják. Itt, aki magának leszedi, az 350 forintért viheti kilóját.

A sárgabaracklekvár befőzését nem kell elkapkodni, hiszen még csak most indul a szezon – mondja a gazda, a kiváló magyar fajták érése még csak egy hét múlva kezdődik, így biztos, hogy lesz lekvárnak való.


Tovább az archívumra