Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Város- és faluvédők

Város- és faluvédők

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyöngyösön rendezték a Város-és Faluvédők Szövetsége országos szakmai konferenciáját. Az eseményen átadták a Podmaniczky-díjakat is, amelyet azon személyek kapnak meg, akik a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, valamint kulturális örökségünk védelméért. Idén 16-an részesültek az elismerésben.

Gyöngyös rendezte idén a Város-és Faluvédők Szövetsége, vagyis a Hungaria Nostra országos találkozóját és szakmai konferenciáját. A rendezvénynek korábban is volt már házigazdája városunk, a tűzvész százéves évfordulója azonban különös jelentőséget adott a rendezésnek.

– 20-25 éve már egyszer rendeztünk konferenciát és gondolom, hogy sokan visszatértek, mert azért ez az egyesület, ez a mozgalom arról szól. És ha a korfát megnézzük, akkor itt nem fiatal emberek ülnek zömében. Nagyon remélem, hogy nekik is tudtunk valamit mondani, hiszen a tűzvész százéves évfordulója adott egy apropót, de nem csak erről szólt, hanem az építészeti múltunkról – fogalmazott az eseményen Hiesz György polgármester.

Ráday Mihály, a szövetség elnöke elmondta- az a civil munka, amivel a természeti és épített örökségek megóvását kívánják elérni, sok munkával jár, de ez is szükséges ahhoz, hogy megőrizzük értékeinket.

– Én azt hiszem, hogy ez a civil munka ez olyan dolog, amit lehet szeretni, sok energiába kerül, anyagi sikereket nem hoz, de az embernek nyugodt a lelkiismerete, nyugodtan nézz a tükörbe, hogy tett valamit ezért az országért, hagy valamit maga után, a gyerekeinek, unokáinak – vélekedett.

A konferencián Szombathely város alpolgármestere, Koczka Tibor átvette a mozgalom vándorbotját, vagyis a város rendezheti meg jövőre a találkozót.

Az országos találkozón adták át a Podmaniczky-díjakat is. A kitüntetésben azok részesülnek, akik a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, valamint kulturális örökségünk védelmében. Idén tizenhatan részesültek a díjban.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
10:06
Reklám
10:08
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Mese - Sün Balázs
18:07
Ízelítő - Különkiadás
18:15
Molnár Dániel - Az otthon ott van
18:18
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:08
Őslovak leszármazottja a Hucul - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Kilátó - megyei magazin
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság