Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Elkezdődött a fesztivál

Elkezdődött a fesztivál

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megérkeztek a külföldi tánccsoportok, az idén 17. alkalommal megrendezett Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztiválra. A z esemény több mint 20 éves múltra tekint vissza. Az eddigi hagyományos programok újakkal egészülnek ki. A fesztiválon 6 külföldi és 4 magyar együttes vesz részt.

Harmadikként az Indonéz csoport érkezett meg Gyöngyösre. Ők a hivatalos fogadáson már részt vettek, éppen a város tereivel, a fesztivál helyszínével ismerkednek.

– Minden csoportunk már megérkezett, vagy perceken belül megérkezik, mert az utolsó 2 csoportunk is már a repteret elhagyva Gyöngyös felé közeledik. Talán egy fél órán belül megérkezik minden csoport. Itt hamarosan a török együttesnek lesz a hivatalos fogadása, mert nálunk ez egy alapelv, hogyha idejön hozzánk egy vendég, leültetjük, süteménnyel, borral, üdítővel kínáljuk és elmondjuk, néhány szóban, hogy hol vagyunk, és mit csinálunk itt – mondta el híradónknak Ombódi András művészeti vezető.

Érkezik a török tánccsoport a hivatalos fogadásra, ahol a szervezők egy kis ajándékkal köszöntötték őket, és megismerhették a város és a Mátra történetét, jellegzetességeit. A csoportban van, aki már nem először vesz részt a fesztiválon.

– Én a Törökországi CIOFF elnökségi tagságban vagyok benne, ami a Nemzetközi Néptánc Szövetség rövidítése. Többször jártam már Magyarországon, nagyon szeretem a néptánc fesztiválokat, de különösen kedves számomra a gyöngyösi fesztivál, és nagy örömmel jöttem már ide másodszor – mondta Ali Ulu.

A fesztiválon Törökország táncosai mellett, Indonézia, Peru, Mexikó, Canada, Lengyelország valamint a Vidróczki és a Borostyán Néptánc együttes táncosai lépnek fel.

A nyitógála ma este 8 órakor a szabadtéri színpadon lesz, melyen minden táncegyüttes részt vesz.
A fesztivál idén családi programokkal egészül ki, a Barátok terén minden nap szórakoztató gyermekműsorokat, a belvárosban pedig minden délután tértáncokat rendeznek, de lesz táncház és kirakodóvásár is.


Tovább az archívumra